U Srbiji su žene progovorile o akušerskom nasilju u porodilištima. Koliko god je zaista teško pričati na ovu temu, sve više njih se opredeljuje da ispriča svoje bolno iskustvo kako bi stale na put strašnom i traumatičnom tretiranju porodilja. Ovoj akciji se sve više pridružuju i poznate ličnosti koje otvoreno govore o svojim teškim porođajima. Jedna od njih je poznata pevačica Ana Bebić koja je zajedno sa advokatom Brankom Aleksićem gostovala u emisiji “Ako progovorim” na K1 televiziji.

Na samom početku ona je ispričala šta je sve prošla tokom prvog porođaja.

"Sa prvim sinom sam imala problem. Imala sam kontrakcije, a doktor je u bio u fazonu “ma, nije ti ništa”. Rekla sam doktoru kako moraju da me stave na CTG da vidite. Ostavio me je da ležim i povremeno je govorio “nije ti ništa”. Posle pola sata kada je krenula ozbiljna kontrakcija on se pravio nezainteresovan i vratio me u sobu ",započela je svoju priču poznata pevačica.

Ona je napomenula da se njen sin Matija rodio 20 dana ranije, jer je njena doktorka htela što duže da ga zadrži u stomaku kako bi mu se razvila pluća.

"U jednom trenutku otišla sam kod doktora i rekla da me stvarno boli. Bilo je oko 11 časova uveče, jedva je pristao da me pregleda. Kada me je pogledao ja sam već bila otvorena. “Brzo dole, brzo dole, ovo je već sve krenulo”, bile su njegove reči. Zabranili su mi da vičem dok su trajale porođajne muke, pa na sve to guranje bebe. Baš mi je bilo nekako teško, iako je to bio upravo najlepši momenat u mom životu", rekla je Bebić.

U jednom trenutku emisije “Ako progovorim” pevačica je objasnila kako je tekao sam porođaj.

“Mene su stavili na krevet, a preko puta čujem ženu koja urla i porađa se, dok su pored nas sedeli jedan fini mladi doktor, medicinski tehničar, medicinska sestra i pili kafu, a ja sam tako raskrečena čekala da se moj sin spusti.Nema većih poniženja za ženu. Meni je to bilo toliko neprijatno. Prvi put javno govorim o tome".

Babica, porođaj, žena
Shutterstock Babica pomaže ženi prilikom porođaja

Voditeljka emisje Goca Tržan je tada upitala advokata Branka Aleksića kako porodilja može da dokaže pred sudom da je nad njom vršeno zlostavljanje. "U zvaničnom sudskom postupku i odgovarajućim dokaznim sredstvom", rekao je i dodao da  je daleko veći broj tužbi rešio u korist oštećenih nego što se stiče utisak u javnosti u poslednjih 10 godina.

"Dosta ljudi pokreće sudske postupke bez da ima činjeničnu potporu. Verujem u skoro sve što se govori u medijima u vezi sa akušerskim nasiljem. Oštećene treba da ostvare naknadu štete u sudskom postupku, a i sam sam bio akter takvih postupaka. Bio je slučaj gde jedna žena odlazi pet puta u ustanovu u Beogradu gde se žali na slab pritisak, nesvestice. Pet puta je vraćaju iz ustanove i pod izgovorom da imaju teže slučajeve od nje. Petog puta kada je došla pala je sa stola i preminula. Vodili smo postupak, dokazali smo da je apsolutno u pitanju lekarska greška. Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja je podnela sedam krivičnih prijava protiv sedam ordinirajućih lekara. Ustanova je obavezana da isplati naknadu štete. Tada dolazimo do sasvim drugog segmenta, a to je visina naknade štete koja se isplaćuje u takvim situacijama. To je poražavajuće koliko vredi život u Srbiji. Porodica je tužila, ta žena je imala troje dece i supruga, a dosudili su im, reda veličine, kao sada 500.000 dinara odprilike. Presuda je potvrđena od strane apelacionog suda. Obrazloženje za novčanu nadoknadu je glasilo da je žena već bila u određenim godinama – ispričao je advokat u emisiji kod Goce Tržan “Ako progovorim”.

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)