Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ELIZABETU JE MAJKA TEŠKO RODILA, A ŽIVOT JOJ PODARIO DECENIJSKU SLAVU: Bila je nestašna princeza,a ovako je odgajana

Autor Sandra Krstanović

Svet ju je obožavao, a ona nije bila svesna svog položaja.

 kraljica Elizabeta kao devojčica.jpg Izvor: Profimedia

Kada je princeza Elizabeta Aleksandra Meri od Jorka rođena u 2.40 ujutru 21. aprila 1926. godine, u mirnoj kući u Mejferu, Britanija je bila na rubu velike ekonomske krize.Posle dugog i teškog porođaja, tada dvadesetpetogodišnja kraljica Elizabeta na svet je carskim rezom donela svoju ćerku. Roditelji su bili presrećni jer su oduvek želeli da dobiju devojčicu.

Rođenje devojčice koja će postati najpoznatija kraljica na svetu bila je vest koja je obišla celu planetu. Njen otac kralj Džordž VI izjavio je tada: "Ovo je tako olakšanje i radost...rodila se lepotica divnog tena i svetle kose".Od male Elizabete se nikada nije očekivalo da postane kraljica. Bila je treća u redu za tron.To je zaista bilo jako teško i opasno vreme u Kraljevstvu, tokom masovnog generalnog štrajka, Elizabetina kolica su morali krišom i kroz tajne prolaze da prebace u palatu.

Mala Elizabeta je 29.maja bila krštena vodom iz reke Jordan u privatnoj kapeli Bakingemske palate, nosila je haljinu od čipke koja je nosila njena praprabaka na krštenju. Prvih nekoliko godina o Elizabeti je brinula zastrašujuća Klara Najt, ultra stroga dadilja koja je kontrolisala svaki Elizabetin pokret.

 Bez obzira na strogu dadilju koja je dugo čuvala, mala Elizabeta koja je sebe zvala Lilibet, imala je srećno detinjstvo, bila je okružena ljubavlju i smehom-pažnja njenih roditelja je zaista bila neubičajna za kraljevsku porodicu.

 Kraljevska porodica, Kraljica Elizabeta, Filip, Vilijam, Hari
Kraljevska porodica, Kraljica Elizabeta, Filip, Vilijam, Hari
Izvor: WP Pix / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Strogi i zastrašujući kralj Džordž kako ga Britanija pamti, svaki put bio omekšao u njenoj blizini. Prekidao bi sastanke da bude sa njom i da bi se igrali konjića, što je bila njena omiljena igra u detinjstvu.

Kako je rasla svet je bio opsednut njome, postala je omiljena devojčica čak se sa nepune tri godine pojavila na naslovnoj strani čuvenog magazina Tajm, ta ludnica popularnosti kasnije će da je prati do kraja njenog života., čak su joj nudili ugovore za snimanje filma u Holivudu.

 Kralj Džordž je zabranjivao školu, navodeći da mu je jedino važno da mala Elizabeta nauči da dobro piše.Ali joj je dopušteno da se igra sa drugom decom iz susedstva. I dan danas se priča kako je mala Elizabeta bila osetljiva i promišljena. "Činilo se da nikada nije bila svesna svog položaja i nije obraćala pažnju na ljude koji su stajali pored ograde i posmatrali je".

Prva teška i velika stvar koju pamti i koja je obeležila njen život je trenutak kada je umro njen otac u svoj 70 godini. Kada se Elizabeta rasplakala, rečenica koju joj je uputila njena mama bila je lekcija koju nikada nije zaboravila i zbog koje do kraja svog života nikada javno nije pokazivala svoje emocije: "Nemoj plakati mala moja, kraljevska porodica nikada ne pokazuje tugu i sreću javno".

Pogledajte kraljicu Elizabetu kao princezu:

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica