Kraljica Elizabeta je kršila protokole kada su kraljevske trudnoće i roditeljstvo u pitanju. Iako je poznato da kraljevske porodice imaju brojna iznenađujuća pravila i tradicije, kada je u pitanju majčinstvo, kraljica Elizabeta nije želela da sledi utaban put već je birala vlastiti.

Istoričarka Emi Lajsens je još 2013. godine otkrila da je ideja o tome da kraljica doji svoju decu bila relativno nov fenomen u to vreme. I kraljica je bila dojena kao beba, pa je sa tom praksom odlučila da nastavi i sa svojom decom.

"U prošlosti, kraljevske žene su bile nešto više od simboličnih figura koje su rađale dete za detetom kako bi osigurale dinastiju. Smatrali su da dojenje nudi određeni nivo kontracepcijske zaštite, a ako su njihovu decu hranili drugi, kraljice su mogle da preduzmu svoju dužnost i započnu proces začeća sledećeg deteta", pojasnila je istoričarka.

Međutim, kraljica Elizabeta je birala da zaista doji svoju decu koliko god je to bilo potrebno i koliko je želela, i potpuno se protivila protokolu rađanja deteta za detetom čega se kraljevska porodica pridržavala stotinama godina.

Kraljica Elizabeta i Filip
RUT / SplashNews.com / Splash / Profimedia Kraljica Elizabeta sa suprugom Filipom

Princ Filip je bio prvi kraljevski muškarac koji je prisustvovao porođaju

Dojenje nije jedina stvar kojom je kraljica Elizabeta prekršila pravila. Princ Filip je bio prvi muškarac koji je prisustvovao porođaju. On je kraljicu Elizabetu držao za ruku dok je rađala princa Edvarda.

"Vojvoda od Edinburga držao je ruku svoje supruge dok se rađao njihov najmlađi sin. Kraljica je tada imala 37 godina i pozvala je supruga da bude uz nju. Uoči porođaja intenzivno je čitala ženske časopise koji su naglašavali važnost uključivanja očeva u porođaj i postala je fascinirana tom idejom. Tako je Filip postao prvi kraljevski otac u modernom vremenu koji je svedočio dolasku svog deteta na svet", kaže kraljevska stručnjakinja Ingrid Sived.

Kraljičin roditeljski stil se i kasnije nastavio razvijati i odudarati od prihvatanja kraljevske tradicije. Umrla je 8. septembra 2022. godine kao majka četvoro dece, baka osmoro unučadi i prabaka 12 praunučića.

(Yumama)