Kraljevske tradicije su neizbežne čak i u trudnoći. Iako mnogi smatraju da trudna žena ne treba da poštuje sve običaje i da treba da sluša telo i razmišlja o tome kako se oseća, ipak postoje neke kraljevske tradicije u trudnoći koje većina članova kraljevske porodice odlučuje da poštuje. Evo nekih od onih koje kraljevske porodice sleduju kada je trudnoća u pitanju, a verovatno za mnoge od njih nikada niste ni čuli:

Kraljica prva saznaje za trudnoću ili porođaj

To nije strogo pravilo, ali obično kraljica prva sazna da li član kraljevske porodice čeka bebu ili se beba rodila. Vilijam je čak koristio šifrovanu telefonsku liniju da pozove Elizabetu i saopšti joj vest kada je Džordž rođen, pre nego što je to rekao bilo kome drugom.

Pol bebe drže u tajnosti

Često članovi kraljevske porodice čak ni sami ne znaju pol svoje bebe, a i ako saznaju, tu vest ne objavljuju. Oni smatraju da je otkrivanje pola deteta više američko nego britansko. Vilijam i Kejt su ćutali o polu svog prvog deteta, ali su u intervjuu sa Oprom Vinfri otkrili da će drugo dete biti devojčica.

Najavljuju trudnoću posle 12. nedelje

Članovi kraljevske porodice najavljuju javnosti svoju trudnoću tek posle 12. nedelje. Značajan izuzetak je napravljen kada je Kejt bila trudna sa princom Luisom i odlučila da to objavi ranije nego inale jer je patila od teških jutarnjih mučnina.

Putovanja u trudnoći su ograničena

Kada članovi kraljevske porodice očekuju bebu, oni imaju tendenciju da ograniče svoje putovanje i obeshrabljeni su da putuju u inostranstvo. Naravno, to ne znači da je potpuno zabranjeno. Na primer, Megan Markl je imala zvaničnu posetu dok je bila trudna.

Dekolte za trudnice je zabranjen

Dekolte je u kraljevskim porodicama uvek neprimeren. Dejana je čak nosila i čuvene torbe za dekolte, male kvačice koje su služile da pokriju grudi u odeći nižeg kroja). Dekolte je posebno zabranjen u trudnoći jer ženske grudi u drugom stanju imaju tendenciju da rastu.

Princ Hari, Megan Markl
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia Princ Hari i Megan Markl na platinastom jubileju

Zdravstveno stanje trudnica je transparentno

Kejt je tokom sve tri trudnoće patila od strašnih jutarnjih mučnina, a zvaničan kraljevski sajt detaljno je opisivao njene zdravstvene probleme, objašnjavajući u saopštenju da je njeno stanje 'veoma akutna jutarnja mučnina koja može da zahteva dodatnu hidrataciju, lekove i namirnice'.

Cipele sa zatvorenim prstima su obavezne

Po opštem pravilu, od kraljevske porodice se očekuje da nosi zatvorene cipele. Ovo modno pravilo važi i tokom trudnoće, čak iako se žena muči sa trudničkim otocima.

Kraljevske bebe rađa zvaničan ginekolog

Kraljevske porodice imaju svog zvaničnog ginekologa koji nadgleda sve njihove porođaje. Markus Sečel koji je bio kraljičin zvanični goinekolog do 2013. godine, zapravo je odložio svoje penzionisanje da bi bio tu da rodi princa Džordža. Alan Farting je sadašnji hirurg-ginekolog u kraljevskom domu i nadgleda kraljevske porođaje od kada je princeza Šarlot rođena.

Za kraljevske porođaje imaju poseban tim

Iako svi znamo da je zvanično mesto kraljevskih porođaja bolnica Svete Marije, iza kulisa se dešava mnogo toga. Tim od 20 stručnjaka, uključujući akušere, anestetičare, pedijatre, laboratorijske tehničare i babice, okupljeni su i dežurni tokom kraljevskih trudnoća.

Kejt i Megan
Profimedia Kejt i Megan

I ceo tim za porođaj je zaklet na tajnost

Nije iznenađujuće da veliki tim za porođaj koji je pozvan da bude dežuran tokom kraljevskih trudnoća mora da drži sve u tajnosti.

Bakingemska palata najavljuje rođenje

U skladu sa kraljevskom tradicijom, Bakingemska palata daje zvaničnu izjavu nakon rođenja kraljevske bebe. Dokument koji su potpisali lekari, uramljen je i postavljen na poseban štafelaj.

Kraljevski izvod iz matične knjige rođenih mora da bude javno podnet

Kao i svaka druga beba rođena u Velikoj Britaniji, i kraljevska beba mora legano da podnese svoj rodni list. Izvod iz matične knjige rođenih malog Arčija podnet je 11 dana nakon njegovog rođenja. Svi dokumenti novih članova kraljevske porodice dostupni su javno.

Planiranje odeće za fotografisanje posle porođaja je velika stvar

Nove mame se vrlo brzo nakon porođaja pojavljuju u javnosti, obično je to samo nekoliko sati nakon porođaja. One dosta planiraju šta će u tom trenutku obući, pa na primer Kejt je nakon rpđenja sina Džordža izašla u haljini na tačkice koja je podsećala na haljinu koju je Dijana nosila nakon što je dočekala svoje prvo dete - Vilijama.

profimedia-0369451593.jpg
Isabel INFANTES / AFP / Profimedia Kejt Midlton, Vilijam

Kraljevske porodice dobijaju porodiljsko odsustvo

Iako je kraljevska porodica veoma 'stara škola' u mnogim stvarima, moderna je kada je u pitanju davanje slobodnog vremena nakon porođaja. Kraljevske mame mogu da uzmu porodiljsko odsustvo, a njegova dužina varira. Za to vreme one su izuzete od uobičajenih pojavljivanja i obavljanja svojih zvaničnih kraljevskih dužnosti.

Bakama i dekama koji nisu kraljevska porodica dozvoleno je da budu uključeni

Možda izgleda neozbiljno, ali godinama je kraljevska porodica isključivala nekraljevske bake i dede iz celog procesa trudnoće i iz života kraljevske bebe kada se rodi. Srećom, ovo se promenilo sa modernim vremenom.

Kraljevske bebe moraju da budu krštene

Krštenje kraljevskih beba je pravilo o kom ne treba raspravljati. Oni čak imaju i tradicionalnu haljinu za taj događaj.

Članovi kraljevske porodice imaju zalihe formule za bebe

Dojenje je dugogodišnja kraljevska tradicija. Kraljica Elizabeta je dojila svoju decu, kao i princeza Dajana. Kejt je takođe navodno dojila svoju decu, ali to nikada zvanično nije potvrđeno.

(Yumama)