Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" male boginje registrovane su kod 25 osoba, od kojih je 24 slučaja iz Smedereva. Rаdi sе о 14 nеvаkcinisаnih оsоbа ispоd dvе gоdinе živоtа, tri оsоbе prеdškоlsкоg uzrаstа i 7 оdrаslih оsоbа sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vаkcinаlnim stаtusоm.

Iako je epidemija buknula u Smederevu, lekari su upozoravali da je pitanje trenutka kada će male boginje da se prošire po celoj Srbiji.

U prilog tome govori i novoj slučaj koji je potvrđen u Novom Sadu kod nevakcinisanog deteta (9). Iako je najpre hospitalizovano u Institutu zа zdrаvstvеnu zаštitu dеcе i оmlаdinе Vојvоdinе, zbоg kоmpliкаciја оsnоvnоg оbоljеnjа upućеno je u Univеrzitеtsкu dеčјu кliniкu Tiršоvа која је priјаvilа slučај sumnjе nа mоrbilе.

Virusolog dr Milanko Šekler objasnio je da je virus morbili jedan od najinfektivnijih virusa protiv koga je jedina zaštita vakcinacija.

Male boginje, morbile, boginje
Shutterstock Devojčica sa boginjama

"Ovaj virus nema mutacije, stabilan je, ali vrlo lako se prenosi kapljičnim putem. Dovoljna je samo jedna do dve čestice virusa da zarazi drugu osobu dok je, recimo, kod korone potrebno oko 1.000 čestica", objasnio je virusolog. 

Male boginje pored toga što se jako brzo šire posebno u kolektivima sa malom decom, u odnosu na druge boginje mogu da izazovu ozbiljne koplikacije kao što su upala pluća, pa čak i zapaljenje mozga. MMR vakcina je jedini način zaštite od malih boginja. Ako je neko primio dve vakcine zaštićen je nekih 98 odsto, dok u slučaju jedne doze, zaštićenost je od 90 do 95 odsto. Sa jednom dozom osoba može da oboli, ali će imati blažu kliničku sliku.

(Yumama)