Populacioni fond UN (UNFPA) saopštio je da ne postoje konkretni naučni dokazi o većoj osetljivosti trudnica na virus korona (Kovid-19), navodeći da trudnice treba da preduzimaju preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju.

U saopštenju se naglašava da UNFPA, odnosno UN-ova agencija za se**ualno i reproduktivno zdravlje, pomno nadgleda situaciju i sarađuje sa partnerima, vladama i agencijama UN na rešavanju nove epidemije virusa korona, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila međunarodnom javno-zdravstvenom opasnošću.

UNFPA nastoji da obezbedi precizne informacije ženama reproduktivne dobi i trudnicama o merama zaštite od infekcije, potencijalnim rizicima i pravovremenom pristupu medicinskoj nezi.

Istaknuto je i da kovid-19 može izazvati posebnu zabrinutosti kod trudnica i zbog toga su objavili sažetak ograničenih dokaza o riziku za ovu grupu, kao i preporučene preventivne mere i terapije.

"Za sada ne postoje naučni dokazi o povećanoj osetljivosti trudnica na kovid-19. Međutim, trudnoća donosi fizičke promene koje bi neke trudnice mogle učiniti osetljivim na virusne respiratorne infekcije", navodi se u saopštenju i dodaje da se trudnicama s respiratornim bolestima mora dati najveći prioritet zbog povećanog rizika od nepovoljnih ishoda.

U saopštenju se dodaje da bi trudnice trebalo da preduzimaju iste preventivne mere preporučene svim odraslim licima kako bi izbegle infekciju, kao što su izbegavanje bliskog kontakta sa svima koji kašlju i kijaju, često pranje ruku sapunom i vodom ili namenskim sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prekrivanje usta i nosa maramicom ili laktom prilikom kašljanja i kijanja, kao i temeljna termička obrada mesa i jaja.

Iz UNFPA napominju da su sve preporučene mere dostupne na veb stranici SZO i da još uvek ne postoji vakcina koja bi sprečila ili tretirala virus, ali da postoje preporuke za lečenje nastalih simptoma.

Ističe se u saopštenju da bi lečenje trudnica sa sumnjom ili potvrđenom infekcijom kovid-19 trebalo da uključi terapiju koju SZO preporučuje svim odraslim pacijentima. Svakako, dogovor sa ginekologom je obavezan.

Dojilje ne bi trebalo da budu odvojene od bebe, jer ne postoje dokazi da se respiratorni virusi mogu preneti putem majčinog mleka. Majka može nastaviti s dojenjem sve dok se primenjuju potrebne mere predostrožnosti, naglašavaju iz UNFPA.

Majke sa simptomima koje se osjećaju dovoljno dobro da doje treba da nose masku u blizini deteta, čak i za vreme hranjenja, da peru ruke pre i nakon kontakta s detetom i čiste (dezinfikuju) kontaminirane površine.

Ako je majka previše bolesna i ne može da  doji, treba je podstaći na ispumpavanje mleka koje se detetu može dati čistom šoljicom i/ili kašičicom – sve dok nosi masku, pere ruke pre i nakon kontakta s detetom, i čisti neočišćene površine, dodaju iz UNFPA.

U saopštenju se navodi da je pružanje podrške za mentalno zdravlje i psihosocijalne podrške pogođenim licima, porodicama, zajednicama i zdravstvenim radnicima ključan deo odgovora na ovu situaciju.

UNFPA ističe da podržava pogođene zajednice, posebno najugroženije žene i devojke, čija zaštita i zdravstvene potrebe moraju biti u središtu napora da se odgovori na epidemiju. Ova UN agencija širom sveta radi sa partnerima, vladama i zajednicama kako bi se sprečilo i na odgovarajući način reagovalo na epidemiju, dodaje se u saopštenju.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: