U organizaciji portala Yumama i Udruženja građana 'Amikus', a uz podršku grada Kikinde, juče je održana tribina 'Ne nasilju, da drugarstvu.'

Zašto je važno da pričamo o vršnjačkom nasilju? Kakve mogu biti posledice? Na koji način zakon kažnjava maloletne izvršioce? Šta bi mi odrasli trebalo da radimo? Na ova pitanja odgovore su dale stručne saradnice portala Yumama - psiholog Ivana Đurić i pravnica Bojana Bogojević, učesnice tribine koja je juče održana u Centru za stručno usavršavanje u Kikindi.

"Samo zajedničkim snagama svi mi - roditelji, nastavnici, deca, možemo se izboriti sa ovim savremenim problemom koji je prisutan ne samo kod nas, već i u ostalim zemljama sveta", istakla je na današnjoj tribini Nataša Đorđević Misić, urednica portala Yumama, i dodala da mladi često nisu ni svesni šta sve predstavlja samo nasilje, i kako se mogu izboriti sa njim, bilo da su žrtve, izvršioci ili posmatrači.

Učenici srednjih škola prisustvovali su tribini i dobili priliku da nauče kako da prepoznaju vršnjačko nasilje, sve njegove oblike, na koji način da reaguju ukoliko do njega dođe, bez obzira na to da li su učesnici ili posmatrači.


Foto: Privatna arhiva

Kako bi se proširila svest društva o vršnjačkom nasilju, vrlo je važno govoriti o konkretnim problemima sa kojima se deca susreću. "Iako je većini ljudi prva asocijacija fizičko nasilje, vršnjačko nasilje je značajno širi fenomen. Ono obuhvata čitav spektar ponašanja, bilo fizičkih bilo verbalnih, koja za posledicu imaju povredu ili potencijalnu povredu deteta, njegovog razvoja i dostojanstva", rekla je Ivana Đurić, diplomirani psiholog i stručna saradnica portala Yumama.

Pravnica Bojana Bogojević govorila je sa strane zakona i istakla: "Prema maloletnim učiniocima krivičnog dela mogu izreći: vaspitni nalozi, vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene Krivičnim zakonikom, osim zabrane vršenja poziva, delatnosti ili dužnosti."

Posledice vršnjačkog nasilja mogu biti kobne po decu i njihov psihički, ali i fizički razvoj. "Određen broj dece, pored aktuelne traume tokom nasilja, ima odložene reakcije u smislu negativnih emocija, povlačenja iz socijalne sredine, bezvoljnosti, izbegavanja druženja, izbegavanja odlaska u školu, smanjenja školskog uspeha, teškoća u učenju, pojačane razdražljivosti, pojačane agresivnosti, depresivnosti, noćnog mokrenja, pa i suicidalnih ideja a u nekim slučajevima i realizacie takvih ideja", upozorila je psiholog.

Svaki osmi učenik trpi neku vrstu vršnjačkog nasilja, stoga je pravnica uputila vrlo važne reči svim prisutnim učenicima: "Ako vam zatvore prva vrata na koja se obratite, ne odustajte. Pravo da vas neko zaštiti od vršnjačkog nasilja ne sme niko da vam oduzme."

Nakon predavanja koje su održale stručne saradnice portala Yumama, usledio je panel na kom su, zajedno sa urednicom Natašom Đorđević Misić, detaljnije razradile najvažnije teme i dale odgovore na pitanja učenika.


Foto: Privatna arhiva

"Svidelo nam se predavanje, govornice su nam sve vreme držale pažnju. Saznali smo neke nove stvari, koje će nam sigurno značiti u budućnosti. Dobili smo podstrek da se obratimo nekome ukoliko primetimo bilo kakav vid nasilja", rekle su učenice koje su prisustvovale jučerašnjoj tribini.