Cilj novih pravila je da se poboljša bezbednost, pre svega, dece na internetu, kao i da se stane na put širenju govora mržnje.

Bilo je spekulacija da će Vlada osnovati i regulatorno telo za internet, slično onome za televiziju.

"Vreme u kom mi samo molimo kompanije i vlasnike društvenih mreža da rade bolje i ostavljamo im prostor da se samoregulišu, sada se bliži kraju", rekao je za BBC ministar kulture Džeremi Rajt.

Šta piše u izveštaju?

Izveštaj je urađen u saradnji sa fondacijom 'Internet Voč' (Internet Watch Foundation) koja se bavi zaštitom dece na internetu.

Ovo su predlozi vlade:

- Da se iskoreni govor mržnje u određenom vremeskom roku ili će medijske kompanije plaćati kazne. Sličan zakon postoji u Nemačkoj;

- Društvene mreže moraju da proveravaju starosnu dob korisnika;

- Kazna za društvene mreže koje ne uklone neprimeren sadržaj i fotografije zlostavljanja dece;

- Ograničenje reklama za hranu i bezalkoholna pića bogata mastima, šećerima i solju.

Šta kaže fondacija?

'Internet Voč' radi na zaustavljanju kriminala na internetu. Ova organizacija pozvala je vlasti da pažljivo pristupi pripremi novih zakona.

Fondacija je ranije kritikovala predloge Evropske komisije o privatnosti na internetu, navodeći da oni koji koriste internet u nelegalne svrhe mogu tako lakše da sakriju svoje aktivnosti.

Rajt je rekao i da ima na umu da će ove izmene najteže pasti tehnološkim kompanijama.

"Ako to učinimo kako treba i izradimo sistem koji će funkcionisati, možda će i druge zemlje pažljivije razmotriti ovaj model i pokušati da urade nešto slično. Bilo bi dobro da se velike kompanije, poput Fejsbuka, uključe u ovaj projekat".