Kopriva je biljka koju celog života izbegavamo, što nije čudno jer nimalo nije prijatno kad nas ožari. Ali, s druge strane, ona nikako nije za izbegavanje, jer poseduje lekovita svojstva koja su nam veoma potrebna.
Svi delovi koprive – koren, stabljika i list imaju lekovita svojstva i naši preci su toga bili i te kako bili svesni. Čak je i čuveni slikar Albreht Direr na jednoj od svojih slika naslikao anđela s koprivom u ruci. Mladi listovi koprive po ukusu liče na spanać. Ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od spanaća. Seme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se semenke isprže. Cvetovi su takođe jestivi i veoma su aromatični.
Kopriva mnogo jače od drugih biljaka, čisti krv i poboljšava njen kvalitet zbog visoke koncentracije gvožđa koju sadrži. Pored toga, kopriva pospešuje rad creva i time i oslobađanje od otrova, jer se organizam oslobađa otrova gotovo isključivo kroz debelo crevo. Budući da ima svojstva koja istovremeno čiste krv i podstiču rad creva, kopriva predstavlja jedinstvenu biljku za čišćenje organizma, da ne pominjemo druga lekovita svojstva.
List koprive sadrži veliku količinu hlorofila koji ima veoma sličnu strukturu kao hemoglobin u našoj krvi, što znači da pored čišćenja krvi, ova biljka može i mnogo da je obogati. Pored hlorofila list koprive je bogat mineralima – gvožđem, fosforom, silicijumom i kalcijumom magnezijumom.
Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu