Kopriva je biljka koju celog života izbegavamo, što nije čudno jer nimalo nije prijatno kad nas ožari. Ali, s druge strane, ona nikako nije za izbegavanje, jer poseduje lekovita svojstva koja su nam veoma potrebna. 

Svi delovi koprive – koren, stabljika i list imaju lekovita svojstva i naši preci su toga bili i te kako bili svesni. Čak je i čuveni slikar Albreht Direr na jednoj od svojih slika naslikao anđela s koprivom u ruci. Mladi listovi koprive po ukusu liče na spanać. Ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C od spanaća. Seme ima aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se semenke isprže. Cvetovi su takođe jestivi i veoma su aromatični.

Kopriva mnogo jače od drugih biljaka, čisti krv i poboljšava njen kvalitet zbog visoke koncentracije gvožđa koju sadrži. Pored toga, kopriva pospešuje rad creva i time i oslobađanje od otrova, jer se organizam oslobađa otrova gotovo isključivo kroz debelo crevo. Budući da ima svojstva koja istovremeno čiste krv i podstiču rad creva, kopriva predstavlja jedinstvenu biljku za čišćenje organizma, da ne pominjemo druga lekovita svojstva.

List koprive sadrži veliku količinu hlorofila koji ima veoma sličnu strukturu kao hemoglobin u našoj krvi, što znači da pored čišćenja krvi, ova biljka može i mnogo da je obogati. Pored hlorofila list koprive je bogat mineralima – gvožđem, fosforom, silicijumom i kalcijumom magnezijumom.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.