Više stotina dece i mladih sa različitim vrstama smetnji u razvoju i invaliditeta 6. decembra 2018. godine je u hali Pionir imalo priliku da sa svojim drugarima uživa u sportskom danu i da se oproba u igrama bez granica, košarci u kolicima, sedećoj odbojci, badmintonu, golfu, golbalu, tekvondu, veslanju, stonom tenisu, pikadu, i drugim sportovima. 

Sa decom predškolskog i školskog uzrasta družili su se i naši trofejni paraolimpijci, a Draženko Mitrović, jedan od najuspešnijih paraolimpijaca, svečano je otvorio  manifestaciju.Igre ya sve - Sport bey granica

“Ova sportska dvorana i Grad Beograd su centar sveta. Mi, svi zajedno, odavde danas upućujemo poruku ohrabrenja svoj deci da se bave sportom, i poruku zahvalnosti svima onima koji su omogućili da se deca i mladi sa invaliditetom uključuju u sport. Drago nam je da podrška započeta prošle godine i dalje traje, širi se i nastavlja u svim segmentima, iduće godine kroz gradnju inkluzivnih dečijih igrališta, a ubuduće još više, još šire i lepše” – rekao je Velimir Knežević, predsednik Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, obraćajući se prisutnima. 

“Sport za sve”, kao jedinstvena manifestacija za druženje dece sa i bez smetnji u razvoju i invaliditeta, ima za cilj da promoviše i podstiče značaj sporta i fizičke kulture i inkluzivni pristup kao bitan deo sistema društvenih vrednosti zajednice. 

“Deca i mladi sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom su isuviše često ostavljeni po strani i isključeni. Prečesto su zanemarivani ili se sistematski isključuju iz fizičkih aktivnosti. Verujem da se to ne dešava namerno, nego zbog nedovoljnog razumevanja sposobnosti ove dece i mladih ljudi. Sport za sve je inicijativa koja je pružila mogućnost ovoj deci i mladima da pokažu svoje potencijale, promovišu inkluziju i otvore nove mogućnosti”, izjavila je Severine Leonardi, zamenica direktorke  UNICEF-a u Srbiji, i zahvalila građanima Srbije i kompanijama koji su pomogli u realizaciji projekta. 

Takmičarima su se obratili i predstavnici Gradskog sekretarijata i veća za socijalnu zaštitu Grada Beograda, Nataša Stanisavljević i Elena Babić, i predstavnik Gradskog veća za sport Filip Marijanović.

Vredna saradnja Sportskog saveza osoba sa invaliditetom (SOSIB), Grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu i Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda i UNICEF-a već je donela pozitivne promene u Beogradu, zahvaljujući finansijskoj podršci NCR Fondacije. Inicijativa je proširena i na opštine i gradove Ćićevac, Velika Plana, Subotica, Priboj, Novi Sad i Aleksinac, zahvaljujući velikodušnim donacijama Vojvodjanske banke, Telenora, Telenor Banke i građana Srbije.