Zato što dečije hodalice ne nude nikakvu razvojnu korist bebama, Američka pedijatrijska akademija (AAP) preporučuje da se zabrane. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics podržava zabranu proizvodnje i prodaje takvih sprava.

"Dečije hodalice smatramo opasnim predmetima koji ne donose nikakvu korist bebama i ne smeju da se prodaju u Americi", izjavio je pedijatar dr Bendžamin Hofman.

Prema AAP-u, hodalice su dizajnirane za decu staru od pet do 15 meseci i koriste se kako bi deca bila pokretnija pre nego što prohodaju.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je vodeća povreda uzrokovana dubkom - pad niz stepenice, a tu su i one koje deca zadobiju kada dospeju u okruženje u kojem ne bi smeli da budu (kao što je kuhinja u kojoj se nalazi zagrejana rerna).

Povrede mogu biti teške, uključujući povrede mozga i trovanje, navodi se u istraživanju u kom piše i kako se od 2004. do 2008. dečije hodalice povezuju i sa osam smrtnih slučajeva.

Tokom ovog istraživanja analizirani su podaci o deci mlađoj od 15 meseci, a koja su zbog povreda zadobijenih padom uzrokovanim dupkom, završila u hitnoj pomoći. Podaci su uzimani iz perioda od 1990. do 2014. godine. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi da li je obavezan standard sigurnosti koji je izdat 2010. godine, doprineo smanjenju broja ili ozbiljnosti povreda.

Hitna pomoć je, prema podacima, pružena 230.676 beba, a 90 posto njih je povredilo glavu ili vrat. Oko 74 posto beba je palo niz stepenice, skoro 38 posto je zadobilo frakture lubanje, a manje od pet posto je zadržano u bolnici.

Sigurnosni standard je, kažu stručnjaci, imao pozitivan uticaj na smanjenje broja povreda uzrokovanih korišćenjem hodalice, ali ne dovoljno.

"Najsigurniji oblik hodalice je ona bez točkića", ističu iz AAP-a i naglašavaju da hodalice ne olakšavaju hodanje ili druge motoričke sposobnosti.

"Hodalice omogućavaju bebama da se kreću tako brzo da čak i najoprezniji roditelj možda neće stići da reaguje u opasnoj situaciji na vreme".

Prodaja hodalica je zabranjena u Kanadi 2004. godine.