Nedavno je medicinska sestra Lira Balearsija iz Amerike objavila post na Fejsbuku u kojem je objasnila koliko je pogrešno dečacima braniti pokazivanje emocija i suza. Njena objava, koje je skupila 130 hiljada lajkova i podeljena je preko 115 hiljada puta, dirnula je mnoge i podstakla veliku raspravu.

"Mučno mi je od načina na koji naša kultura tretira dečake. Danas mi je bio jedanaestogodišnji dečak na vađenju krvi. Plakao je. Nije urlao ili se besomučno bacao, samo je pustio par nervoznih suza. Njegova dadilja mu je stalno ponavljala da počne da se 'ponaša kao muškarac' i da 'prestane da se ponaša kao devojčica'. Onda je počela da mu preti da će ga snimiti i da će snimak pokazati svim njegovim prijateljima, zbog čega je još više počeo da plače. Rekla sam joj da je strogo zabranjeno fotografisati ili snimati u ordinacijama, na šta me je ljuto pogledala, pokušavajući da mi da signal da sam joj uništila 'šalu'.

Kad je ta žena otišla u WC rekla sam dečaku da je u redu pokazati svoja osećnja na bilo koji način koji mu odgovara kako bi se bolje osećao, i da odrasli muškarci ponekad plaču kad im se izvadi krv ili jer se boje igli. Rekla sam mu da se svi nečeg boje i da je on pokazao hrabrost što je uprkos svom strahu, seo na stolicu i izvadio krv.

Prekinite. Govoriti. Dečacima. Da. Nisu. Pravi. Dečaci. Jer pokazuju osećanja.

Znate zašto se žene boje nasilnih muškaraca? Zbog ovakvih sr... koja potiču skrivanje osećanja kod muškaraca i dečaka. Niko nije slab zato jer plače. Niko nije slab jer se nečeg boji. Ali maltretiranje deteta jer pokazuje ta svoja osećanja vas čini jednom slabom odraslom osobom", napisala je ova medicinska sestra.

The way our culture treats boys sickens me. I had an 11 year old boy( in my room to have blood drawn today. He was...

Posted by Lyra Balearica on Wednesday, August 22, 2018

Zašto je dobro plakati?

Oslobađenje od stresa kroz plakanje je sasvim u redu. Ljudske suze sadrže kortizol, hormon stresa, i kada dete plače, doslovno izbacuje stres iz tela. Nakon plakanja sledi i tešenje najbližih, što je za dete jako važno, a nakon izliva besa dete je obično bolje raspoloženo.

Plakanje pročišćuje organizam. U jednom od brojnih istraživanja, holandski lekari su pratili 60 ljudi koji su gledali tužan film i zabeležili da ih je 28 plakalo tokom projekcije. Neposredno nakon filma oni su bili tužniji od ostalih, ali već sat ipo kasnije osećali su se puno bolje nego oni kojima nije kanula ni suza.

Naučnici veruju da sa suzama izbacujemo iz organizma hormone stresa i toksine, a da obuzdavanje suza može biti štetno za telo i um. Nakon plača organizam se brže vraća u ravnotežu koju je stres poremetio.

Emocionalne suze sadrže više belančevina, mangana, kalijuma i hormona prolaktina, ali najvažniji je adrenokortikotropin, koji se pojačano luči u stanju stresa.

Čini se da je emocionalni plač način eliminisanja ovog stresnog hormona, koji je u većim količinama štetan. Čišćenje putem suza smanjuje rizik od srčanog udara, depresije i anksioznosti.

Nepravilno ponašanje

Iako postoje muškarci koji će češće zaplakati, većina njih će ipak tvrditi da to ne čine jer društveno nametnute norme podrazumevaju kako je plakanje "ženska aktivnost". Dokazano je kako su svi ljudi, pa tako i muškarci, sve skloniji otpuštanju negativnih osećanja suzama kako stare.

Ipak, muškarci će retko zaplakati dok gledaju tužan film, a obično će plakati usled jake patnje, ili ako im je pak povređen ponos. Nedavna istraživanja pokazuju da okolina pozitivnije reaguje na muškarce nego na žene koje plaču, jer se smatra kako su oni zbog toga osećajniji i "bolji" od drugih muškaraca.