Đukić Dejanović je u Opštini Medijana prisustvovala prijemu za majke koje su ove godine dobile bebu, a u Nišavskom okrugu razgovarala je sa predstavnicima opština o merama za povećanje nataliteta.

Đukić Dejanović je rekla da to predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bespovratna sredstava dobilo 15 opština. 

"Prednost će imati one opštine koje budu udružene prilikom realizacije programa pronatalitetne politike", izjavila je ministarka. 

Ona je kazala da, pored nacionalnih, mere za podsticaj rađanja preduzimaju i opštine i gradovi. 

"Cilj jedinica lokalnih samouprava je da omoguće čitav niz olakšica parovima koji imaju decu ili planiraju da je imaju", rekla je Đukić Dejanović. 

Ona je rekla da opštine i gradovi "moraju da podignu na viši nivo znanje stanovnika o reproduktivnom zdravlju" jer su njihovoj nadležnosti domovi zdravlja, i da "više rade na prevenciji onkoloških i kardioloških bolesti". 

Đukić Dejanović je kazala da 20 odsto stanovnika Nišavskog okruga umire od onkoloških bolesti, a među njima i mlade žene, te da su preventivni pregledi i rana dijagnotika takođe pronatalitetne mere. 

"Razboljevanje od karcinoma grlića materice ili dojke u Srbiji je vrlo slično onom u skandinavskim zemljama, ali se naše žene kasno jave na dijagnozu i lečenje, i smrtnost je veća", istakla je Đukić Dejanović. 

Podsetila je da je država donela niz mera za finansijsku podršku i podsticanje rađanja. 

"Parovi koji su dobili jedno dete uz finansijsku pomoć RFZO-a za biomedicinski potpomognutu oplodnju, moći će da dobiju ponovo sredstva jer njihovo dete ima pravo na brata ili sestru", kazala je Đukić Dejanović i podsetila da država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje do 42. godine žena.