Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stav (budućih) roditelja u Srbiji: Zbog čega nemamo više dece?

Pročitajte šta misle građani Srbije koje su to najveće prepreke za osnivanje i proširivanje porodice i šta bi trebalo da se uradi kako bi se to promenilo.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Srbi se sve manje odlučuju da prošire porodicu, a kako je pokazala Blicova anketa u kojoj je učestvovalo oko 3.000 ljudi, 51 odsto ispitanika navodi da su finansije najveći krivac za to. Natalitet iz godine u godinu pada, a da bi se to zaustavilo ispitanici očekuju da država olakša podizanje dece kroz razna davanja i privilegije.

"Kao prvo ukinuti PDV na bebi i dečije stvari. Obezbediti za decu besplatne udžbenike, užinu, boravak u vrtiću. Kad mogu kriminalci da u zatvorima imaju besplatan smeštaj i hranu i da ništa ne rade što ne bi mogla i deca, samo da postoji malo političke volje. Višečlane porodice osloboditi plaćanja dela poreza na imovinu, umanjiti im komunalne račune, a porodicama sa na primer troje dece obezbediti internet u pola cene a sa pet i više dece besplatan", samo je jedan od komentara.

Povezane vesti

Suzdržavaju se od potomstva jer nemaju posao ili stan

Skoro polovina, tačnije 48 posto ispitanika je navelo da nisu sigurni da će moći da obezbede pristojan život porodici i da je za to potrebno mnogo novca. Stalan posao nema čak 18 posto ispitanika, koji bi nakon njegovog dobijanja toga proširili porodicu, dok 8 posto njih ne planira više dece zato što nemaju stan.

"Potpuno je očekivano da ljudi imaju nesigurnost da li će moći da obezbede dostojanstven život poodici. Većina žena je zaposlena na ugovor koji Zakon ne prepoznaje, pa tako nemaju nadoknadu za trudničko i porodiljsko. Roditelji treba da priušte užasno skupe ekskurzije, a i obrazovanje košta. Primera radi mi našem detetu koje je šesti razred plaćamo udžbenike 15.000 dinara, a obrazovanje je "besplatno"", kaže Dragana Soćanin, članica Upravnog odbora Udrženja "Roditelj", koja dodaje da ne zna kako prosečna tročlana porodica može svojoj deci da priušti knjige.

Povezane vesti

Šta bi država trebalo da uradi?

Sa njom se slažu i ispitanici, jer je 35 posto njih navelo da država treba novčano olakša podizanje dece kroz razna davanja i privilegije - više novca kroz roditeljski dodatak za svako dete, besplatne udžbenike i jeftiniji vrtić. Da bi se natalitet povećao 8 posto njih smatra da država mora da stvori uslove da trudnice i porodilje budu sigurne da neće dobiti otkaz i da ih zaštiti. Kada bi se obezbedila sigurnost, u smislu da se lako dolazi do posla ili da se ne postoji strah od gubitka istog, za 28 posto ispitanika bi bilo zeleno svetlo da proširuju porodicu.

"Država mora da obrati pažnju na stariju decu koja upisuju srednje škole i koja su na fakultetima. To su budući roditelji, a kada vide kako im se roditelji muče, jedini cilj im postaje beg iz zemlje", kaže Dragana.

Povezane vesti

Čak 27 posto naših ispitanika je navelo da bi imalo više dece da ne živimo u Srbiji, već u nekoj drugoj zemlji, dok 19 posto njih smatra da ne bi mogli psihički da "izguraju" veću porodicu. Stručnjaci smatraju da porodice moraju da se jačaju, ne samo većom finansijskom pomoći, već i smanjenjem radnog vremena za majke.

Najnovije

Vesti

Porodica