Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sezonske respiratorne infekcije: Kako prepoznati šarlah kod dece?

Respiratorne infekcije su u ovom periodu vodeće među zaraznim bolestima, a među decom, često se pojavljuje šarlah.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U prethodnih mesec dana 134 dece obolelo je od te zarazne bolesti što je dva i po puta više nego prethodnog meseca. Ipak taj broj je uobičajen za ovo doba godine, rečeno je na redovnoj mesečnoj konferenciji Instituta za Javno zdravlje Vojvodine.

Iako je šarlah nekada predstavljao tešku bolest, danas se on vrlo lako leči. To je zapravo angina praćena osipom po koži.

Povezane vesti

Dete ima sve simptome i znake gnojne angine: jak bol u grlu i visoku temperaturu, a i kad temperatura padne - nije mu bolje. Brzo se javlja sitan crvenkast osip po telu.

U kolektivima poput vrtića, dete se lako zarazi.

"Pa onda po povratku sa praznika, kada se formiraju kolektivi, u tim nekim prvim danima, deca razmene bakterije i viruse i deca kod kojih je imunološka otpornost malo slabija češće i lakše dobiju bakteriju od nekog druga ili drugarice", kaže epidemiološkinja Instiuta za javno zdravlje Vojvodine Svetlana Ilić.

Šarlah se leči antibioticima, a terapija traje oko sedam dana.

"Leči se, znači, kada potvrdimo dijagnozu, kada bris grla bude pozitivan, po preporuci pedijatra, antibioticima. Kratko traje, jednostavna je terapija i deca se brzo vraćaju redovnim aktivnostima", dodaje sagovornica.

Povezane vesti

Prvi efekti terapije vide se posle 24 sata, a posle nekoliko dana dete izgleda bolje. Dobro je da se detetu, uz antibiotik, da i probiotik, da bi se sprečila dijareja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica