Svako peto dete mlađe od pet godina u Republici Srpskoj je gojazno. Ovaj podatak bio je povod za izradu pravilnika u u predškolskim ustanovama koji će početi da se primenjuje širom Srpske najverovatnije od 12. novembra.

"Do sada nismo imali pravilnik koji preciznije definiše oblast ishrane dece kao što ga imaju zemlje u okruženju, niti smo do sada imali razvijene prehrambene standarde i normative. Novi pravilnik će obezbediti adekvatne nutritivne potrebe dece predškolske dobi uz poštovanje principa pravilne ishrane, izbegavanje grešaka u ishrani i sticanje pravilnih navika - rekla je, za "Novosti", Dragana Stoisavljević,specijalista higijene i zdravstvene ekologije u Institutu za javno zdravstvo RS i nacionalni koordinator za hranu i ishranu RS.

Institut za javno zdravstvo RS sproveo je istraživanje u pet predškolskih ustanova u Banjaluci, Palama, Doboju, Trebinju i Foči.

"Utvrđeno je da u ishrani dece nisu zastupljene sve grupe namirnica (odsustvo voća, mleka i mlečnih proizvoda) i da se češće primenjuju prženje, pečenje i pohovanje, kao i da se kao namazi koriste čvrsti margarini i da se više puta u sedmici u jelovniku nalaze prerađevine od mesa (viršle, kobasice, šunkarice)", objašnjava Stoisavljevićeva.

Neophodno je posebnu pažnju posvetiti svakodnevnom uvođenju mleka i mlečnih proizvoda, kao voća ili proizvoda od voća. Predviđeno je uvođenje celovitih žitarica i različitih namaza od povrća, sira, ribe, piletine i mahunarki, koji treba da zamene suhomesnate proizvode (parizer, viršle, paštete). Preporuka je i da se u sedmičnom jelovniku bar jednom nađe riba.

Promene od kuvara do začina

Predsednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS Sanjin Buzadžija kazao je da većina vrtića ima pripremljene jelovnike, na sedmičnom ili mesečnom nivou, zbog čega će za primenu novog biti potrebne određene izmene.

"Reč je o izmenama u kuhinji, od postavljanja adekvatnih elemenata do angažovanja dodatnih kuvara. Osim toga, novi jelovnik obuhvata i nabavku namirnica i začina koje do sada nismo koristili", rekao je Buzadžija, koji je ujedno i vlasnik jednog privatnog vrtića u Banjaluci.

U Ministarstvu prosvete i kulture RS kažu da je imperativ u ishrani mališana izbacivanje štetnih namirnica iz industrijske proizvodnje, čija nutritivna vrednost nije zadovoljavajuća.

"Te namirnice su često skuplje od žitarica, voća i povrća, koji bi trebalo, prema novim standardima, da dominiraju u jelovnicima predškolskih ustanova", kažu u Ministarstvu.

Uvođenje novih namirnica u ishranu dece u vrtićima ne bi trebalo da iziskuje dodatni novac.

"Izmenom pravilnika o jelovniku mališani će jesti isključivo domaće proizvode koji nisu skuplji od drugih, naprotiv", naglasili su u Ministarstvu nakon što su pojedini vlasnici privatnih vrtića najavili poskupljenje boravka dece za oko 30 odsto zbog uvođenja novih namirnica u jelovnik.

Poznate namirnice

Primeri jelovnika koji su sastavni deo pravilnika ne predviđaju uvođenje novih namirnica. U jelovnicima su preporučene namirnice koje je već trebalo da budu zastupljene u svakodnevnoj ishrani dece u predškolskim ustanovama: meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi, voće, povrće, žitarice. One su neophodne su za pravilan rast i razvoj dece i sticanje pravilnih prehrambenih navika.