Istraživanje UNICEF-a pod nazivom "Sreća i porodice sa decom u Srbiji" pokazalo je da je u toj populaciji srećno 67,7 odsto porodica, a nesrećno je 11,7 odsto njih. 

U ukupnoj populaciji Srbije, prema Galupovom istraživanju, udeo nesrećnog stanovništva povećan je u odnosu na prethodni period na 24 odsto. 

Po podacima UNICEF-a, za sreću porodice je veoma važan međusobni odnos roditelja i roditelja i dece, a pre svega razumevanje, poštovanje, kvalitet zajedno provedenog vremena i način rešavanja nesuglasica. 

"Prisustvo konflikta u porodici jedan je od najvećih rizika da porodica bude nesrećna", navodi se u rezultatima istraživanja i dodaje da su porodice koje skoro svakodnevno imaju zajedničke obroke srećnije od drugih porodica. 

Pogledajte i Poruka jedne mame: Siromaštvo nije prepreka za sreću porodice

Takođe je utvrđeno da su srećnije porodice koje ima jaču socijalnu mrežu i koje održavaju odnose s rodbinom, prijateljima i komšijama. 

"Visok materijalni status ne doprinosi sreći, iako se često misli suprotno... Materijalni status, ipak, može imati snažan negativan uticaj na sreću kada govorimo o mogućnosti zadovoljenja egzistencijalnih potreba članova porodice", navodi se u istraživanju. 

Ukazuje se i na to da postoj sedam puta više šansi da bude nesrećna porodica koja ne može da obezbedi mesto za život, ogrev ili da pokrije osnovne finansijske obaveze. 

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo izjavio je na predstavljanju rezultata da se najvažniji nalaz istraživanja može sumirati u rečenici da tajna sreće leži u kvalitetu odnosa sa drugima. 

"Ono što karakteriše srećne porodice više od svega ostalog su dobri odnosi, puni poštovanja među svim članovima porodice, partnersko roditeljstvo i kvalitetno provedeno vreme sa decom", rekao je on. 

Pogledajte i Srećni ljudi su dobri roditelji

Direktorka Fondacije Hemofarm, Snežana Radočaj rekla je da je srećna porodica ona u kojoj postoje dobro zdravlje, razumevanje potreba dece i zajedničke aktivnosti roditelja i dece. 

Snežana Radočaj je podsetia da ne treba dozvoliti da deca rastu sama, već da roditelji treba da provode s decom kvalitetno vreme, bez obzira na to koliko je to vremena dnevno. 

Predstavnica UNICEF-a Katlin Brašić rekla je da se srpske porodice smatraju otpornim (rezilijentnim) zbog velikog oslonca koji imaju u okviru socijalne mreže, ali da bi bilo dobro da se poveća oslanjanje i na profesionalne ustanove koje mogu da pruže pomoć u rešavanju problema. 

Istraživanje UNICEF-a, uz podršku Fondacije Hemofarm, obuhvatilo je 600 domaćinstava iz 28 opština u Srbiji, a urađeno je u saradnji s Centrom za istraživanje javnih politika i agencijom Faktor plus. 

Podaci su prikupljeni telefonskim intervjuom u trajanju od 12 minuta s jednim od roditelja, odnosno staratelja dece.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama