Od ustanovljenja specijalnog budžetskog fonda prošlo godinu dana, a za to vreme je podneto ukupno 58 zahteva. dobreno još 16 zahteva za dijagnostiku, još 33 "na dopuni".

Od ukupno 58 podnetih zahteva, 33 treba da se dopune uglavnom konzilijarnim mišljenjem ili odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da lečenje nije odobreno, a samo dva zahteva su odbijena jer još nisu iscrpljene sve mogućnosti lečenja ovih pacijenata u Srbiji.

Osnivanjem ovog Fonda, za koji se zalagao i premijer Aleksadar Vučić, oboleli od retkih bolesti dobili su šansu da se leče.

Pogledajte i Uskoro ćemo tokom trudnoće moći da otkrijemo od čega će beba bolovati?

"Za sve nas sa obolelom decom ovaj fond je veoma značajan, jer su prepoznata i retka oboljenja čiju dijagnostiku i lečenje RFZO nije finansirao", kaže za Novosti Marija Joldić, predsednica Nacionalne organizacije za retke bolesti. "Tako se sad, recimo, za sindrom "mojamoja" (suženje arterija u mozgu) pokrivaju troškovi lečenja u Cirihu. Zahvaljujući ovom Fondu, pojedinim pacijentima je bukvalno spasen život, jer je trebalo veoma brzo reagovati, i da su vođene humanitarne akcije novac ne bi mogao tako brzo da se prikupi. Problem je, međutim, što ni mnogi lekari nisu upoznati sa procedurom i mogućnostima fonda, pa će njihova edukacija biti jedan od prioriteta."

Od početka godine u Fond je iz budžeta uplaćeno 375,75 miliona dinara, a iz donacija je stiglo još 5,4 miliona dinara, 146.600 evra i 12.602 dolara. Ministar zdravlja kaže da je dosad potrošeno oko 60 miliona dinara i 140.000 evra.Fond trenutno raspolaže sa 319,5 miliona dinara, 4.616 evra i 12.602 američka dolara. U budžetu Srbije za sledeću godinu za Fond je planirano 245,5 miliona dinara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da se mora unaprediti rad Fonda, iako za godinu dana rada nije bilo nijedne primedbe.

"Od osnivanja Budžetskog fonda nema apela za pomoć oboleloj deci, ili je bar njihov broj drastično smanjen", kaže ministar Lončar. - Ponosan sam što su se ovom fondu priključili i drugi fondovi koji postoje i da se zajednički radi na tome da se oboleloj deci omogući lečenje. Prioritet je da sledeće godine animiramo klinike u inostranstvu da njihovi stručnjaci dolaze ovde, kako bi se obučili i naši lekari.

Profesor dr Zoran Radojičić, direktor "Tiršove", kaže da komisije Fonda u kojima je 47 lekara gotovo svakodnevno zasedaju, kako bi se za svako dete kojem je potrebno lečenje u inostranstvu obezbedio najbolji tretman.

"Tih 23 dece koja su upućenja na lečenje, RFZO je odbio, i teško je ne pomisliti šta bi se desilo da nije bilo Budžetskog fonda", kaže Tamara Lukšić Orlandić, predsednica Nadzornog odbora Fonda. - Roditelji bi se mučili da prikupe novac, što bi bilo i mučno i teško, s obzirom na to da je u pojedinim slučajevima lečenje u inostranstvu bilo izuzetno skupo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.