Biti zaboravan je, u većini slučajeva, obično išlo ruku pod ruku s umanjenom inteligencijom, barem je to ono što mediji obično pokušavaju da prikažu, prenosi Independent.

Ipak, studija koju je sproveo Univerzitet u Torontu tvrdi da dobra sposobnost pamćenja predstavlja precenjenu intelektualnu imovinu i zaključuje da bi zaboravnost zapravo mogla biti od koristi za inteligenciju.

"Važno je da mozak zaboravlja irelevantne detalje i umesto toga se fokusira na stvari koje će pomoći u donošenju odluka u stvarnom svetu. Znamo da pamćenje povećava broj neurona u hipokampusu, ali zbog onih detalja iz vašeg života koji zapravo nisu bitni, to vas možda sprečava da donosite dobre odluke", kazao je Blejk Ričlend, jedan od autora studije.

Profesor Ričards i Pol Frenklend predložili su da se memorija koristi kako bi se optimizovalo donošenje odluka zadržavanjem vrednih informacija i zaboravljanjem drugih, nevažnih stvari, u suštini stvaranjem prostora za stvari koje su važne. Naučnici kažu da je upravo ovaj aspekt zaborava više prednost za nas nego što je mana.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Stil.kurir.rs.