Parovi koji imaju problem sa sterilitetom a žive u Šumadiji više neće morati da dolaze u Beograd da bi ostvarili svoju veliku želju i dobili dete. 

Silvana i Srđan Portić su sedam godina u braku. Toliko traje njihova borba i želja da se ostvare kao roditelji. Posle dva neuspela pokušaja, oni se ne predaju i ne gube nadu.

"Želja je prevelika i potrebno je mnogo hrabrosti, da bi se uspelo. Moramo da budemo uporni i svako ko ima problem treba da se javi, jer nije lako da to čovek prođe sam. Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu mnogo znači, zato što smo tu, uz naše sugrađane, uz našu porodicu", kaže Silvana.

Silvana i Srđan planiraju da treći pokušaj vantelesne oplodnje obave u svom gradu. Pored njih, to je šansa za još oko 200 parova, koliko je iz Šumadije, zbog te procedure, godišnje odlazilo u druge centre – pre svega u Beograd, Valjevo i Niš.

Centar širom otvara vrata i za stanovnike Raškog, Moravičkog i Pomoravskog okruga, koji imaju problem sa začećem.

"Mi smo zaista ponosni što možemo da pomognemo tim našim parovima, mi ih zovemo saborcima u borbi za nove bebe. Očekujem da prvi parovi budu ovde, u ovim prostorijama, već negde krajem septembra, početkom oktobra, kada završimo pripremu svih tih parova po protokolima evropskog udruženja za sterilitet", ističe direktor KC Kragujevac prof. dr Predrag Sazdanović.

Dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, kaže da će raditi na povećanju postojećih kapaciteta i otvaranju novih.

"Mi sve raspoložive kapacitete hoćemo da povećamo jer imamo problem, videli smo da samo tako moćemo da ga rešimo. Sve više parova ima problem, a naša je obaveza da unapredimo, povećamo i otvorimo nove. Prvo ćemo da obučimo ljude, ne želimo da otvorimo objekte a da nema ko da radi. Još jednom apelujem – uradićemo sve, potrebno je da se ljudi jave i da dođu i onda da pomognemo da  zajedno uspemo u tome", rekao je Lončar.

Centar u Kragujevcu, šesta je državna klinika za vantelesnu oplodnju. Prostire se na 350 kvadrata. Izgrađen je i opremljen sredstvima Fondacije "Dragica Nikolić" i Ministarstva zdravlja. Klinički centar je obučio kadrove, a cilj je svima isti – veći broj beba u Srbiji.

Da bi pospešio natalitet Kragujevac iz gradske kase finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. Pravo na sredstva imaju žene do 44 godine starosti.