U sprečavanju nasilja nad decom, kao jednom od ključnih problema u Srbiji, potreban je zajednički rad države i nevladinog sektora, zaključeno je na okruglom stolu "Unapređenje sistema zaštite dece od nasilja", održanom u Palati Srbije. Uskoro donošenje strategije za suzbijanje nasilja nad decom.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević kaže da je nasilje nad decom pojava koja i dalje postoji u našem društvu i dodao da su za smanjenje nasilja najvažniji prevencija i edukacija celog društva kako bi se ono prepoznalo i reagovalo na pravi način.


Pogledajte i Kako naučiti dete da se zaštiti od nasilja

Ivanišević je naveo da će u saradnji sa kolegama iz drugih ministarstava nastojati da se stvore pravni mehanizmi za suzbijanje nasilja.

"U toku 2015. godine ćemo, u saradnji sa ministarstvima zdravlja, prosvete i sporta i omladine, napraviti novu strategiju koja za cilj ima implementiranje pozitivnih iskustava i pozitivnih trendova u smanjivanju i iskorenjivanju nasilja nad decom", rekao je Ivanišević.

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić je, govoreći o položaju dece iz ugla krivičnog postupka, rekao da bez obzira na to da li je dete žrtva ili osumnjičeni najvažnija specijalizacija kako policije, tako i javnih tužilaca za postupanje u tim slučajevima.

"Veoma je važan način na koji će policijska patrola, nakon prijave nasilja, reagovati, da li će samo napisati izveštaj i konstatovati krivičnu prijavu ili će na licu mesta biti u mogućnosti da pomogne žrtvi nasilja", rekao je Ilić.

Prema rečima direktora kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišela Sen Loa, nasilje je problem koji se ne tiče samo jednog sektora, već mnogih oblasti poput zdravstva, zaštite ili obrazovanja.

Kako je naveo, od skupa se očekuju zaključci koji će poslužiti za izradu buduće strategije za sprečavanje nasilja nad decom.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.