Ispitivanje plodove vode - amniocenteza, najbolji je način da se izbegne rađanje deteta s poremećajem. Srbija, međutim, nema dovoljno kapaciteta u državnim ustanovama za sve kojima je neophodno takvo testiranje.

Uzorak plodove vode u cilju dijagnostikovanja hromozomskih poremećaja može da se uradi od 16. do 20. nedelje trudnoće. Ivana čeka treće dete, a iako se žene ne pitaju za godine, otkrila je da je napunila 40.

Pogledajte i Zdravo potomstvo: Bez straha od amniocenteze

Da bi važnu analizu uradila o trošku države, sredinom prošle nedelje došla je u Institut za majku i dete da zakaže svoj termin, i u tome je uspela jer je još bilo mesta.

"Petnaestog aprila su zakazali, kako to onda ide dalje, vrši se priprema, sutradan se uzimaju uzorci i idete kući", kaže Ivana.

Pogledajte i AMNIOCENTEZA - sigurnost za budućnost

Međutim, buduće mame koje ne uđu na mesečnu listu, amniocentezu mogu da urade u nekoj privatnoj ordinaciji, za šta moraju da izdvoje i do 400 evra.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, prošle godine su iz 21 zdravstvene ustanove fakturisane 5.774 usluge amniocenteze, ali nema podataka o tome koliko je trudnica tu analizu uradilo kod privatnika.

"Preporučuje se ženama da, ukoliko žele da rade invanzivnu dijagnostiku, zakažu što pre jer je takva situacija kakva jeste. Mi nedeljno imamo od sedam do deset mesta za pacijentkinje koje zakažu preko savetovališta, zavisi od kadra i finansija. Neophodno je više ljudi i novca", ističe dr Ivana Joksić iz genetske laboratorije GAK "Narodni front"

Dr Ubavka Radivojević iz Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" navodi da je ta institucija trenutno ograničena laboratorijskim kapacitetima jer se na godišnjem nivou radi oko 800 amniocenteza.

Pogledajte i Kada i kako se radi amniocenteza

"Znamo da je interesovanje veće. Žene se sada sve kasnije odlučuju na roditeljstvo, a kod tih žena neophodno je uraditi sve analize", navodi Radovojevićeva.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da ustanove koje mogu da urade više od predviđenih kvota, ubuduće neće imati finansijska ograničenja.

"Svaka laboratorija je imala godišnje kvote. Obezbedili smo dodatna finasijska sredstva, biće ukinute kvote, hitna mera, da bismo obezbedili veći broj amniocenteza", ističe Predrag Sazdanović iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja najavljuju i da su sledeći koraci na koje su spremni - ulaganje u širenje kapaciteta, i obrazovanje genetičara.

Izvor: RTS

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.