Barbika kompanije Matel u sebi ima ugrađen uređaj koji snima glas i komunicira sa udaljenim serverima u drugim kompanijama kako bi deca dobila odgovor na postavljeno pitanje.

Softver ima i sposobnost učenja, odnosno pamćenja, pa vremenom registruje npr. ime vašeg psa, ali i neke druge podatke. 


Pogledajte i Barbika protiv Gospođe Krompirko: Kako igranje lutkama utiče na devojčice

Hello Barbie snima dečji glas putem ugrađenog mikrofona koji se aktivira pritiskom na dugme i dok lutka "sluša", zvučni zapis putuje do Matelovog mrežnog operatera gde se prepoznaju i obrađuju delovi zapisa koji se zatim koriste za formulisanje barbikinih odgovora. 


Pogledajte i Sorgenfreser - plišana igračka koja "jede" dečje brige

Pretpostavlja se da bi ovakva barbika, koja ima pristup internetu putem Wi-Fi mreže, uskoro mogla da postane veliki hit kod dece, koja su već naučila da rukuju tablet računarima i sličnim spravama, ali ona nailazi na otpor kod zagovornika privatnosti dece. 

Kod ove lutke vrlo je problematično to što se razgovori s njom snimaju i analiziraju, a deca igračke često doživljavaju kao »žive prijatelje«, pa s njima »razgovaraju« i poveravaju im se. U ovom slučaju, dete zapravo ne razgovara s lutkom, već s korporacijom koja ju je izbacila na tržište i koja ima samo jedan interes i cilj, a to je – zarada. 

Proizvođač lutaka pokušava da zaustavi osetan pad prodaje lutaka u vremenima rastuće potražnje za dečjim aplikacijama i onlajn igricama, a koliko je takav pristup (ne)opravdan, nije teško zaključiti. Ne sme baš sve biti podređeno novcu i zaradi, a pogotovo ne kada su u pitanju najmlađi. 

Pogledajte i Kontroverzno: Barbika koja psuje! (VIDEO)

Stoga je i pokrenuta kampanja sa ciljem da prisili Matel da povuče spornu lutku ne bi li se deci obezbedilo slobodno detinjstvo, neopterećeno komercijalizacijom i konzumerizmom. Inicijatori kampanje kažu da bi ovakva tehnologija vrlo lako mogla da pretvori decu u mete skrivenog oglašavanja jer bi mogla suptilno da podstiče mališane da nagovaraju roditelje na kupovinu dodataka za barbiku. 

Iako je roditeljima omogućeno da putem elektronske pošte primaju audio zapise s celokupnim razgovorima između Hello Barbie i deteta, njeni kritičari su odlučni – kada deca pričaju svojim plišanim igračkama i lutkama, ona dosta otkrivaju o sebi. I stoga smatraju da ti razgovori moraju da ostanu samo između njih. 

Predviđena cena za lutku je 75 dolara, što bi je učinilo dostupnom potencijalno velikom broju kupaca.

Da li će inicijatori kampanje uspeti da ostvare svoju zamisao, za sada je neizvesno. 

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.