Predsednica Udrženja "Roditelj", Dragana Soćanin kaže da je u nacrtu ovog zakona Radna grupa predložila da se deca niža od 135 cm moraju prevoziti vezana u dečijim sedištima, ali imajući u vidu komparativnu praksu, kao i regulative Evropske komisije, Udruženje predlaže da se izmenama obuhvate deca visine do 150 cm.

Kako se navodi u saopštenju, predlaže se i pooštravanje kazni za kršenje tog člana zakona.

Pogledajte i Uputstvo za upotrebu auto sedišta

Iz Udrženja su poručili da važeće zakonsko rešenje nije predviđalo obaveznu upotrebu dečijih sedišta za veliki broj dece koja nezavisno od uzrasta ne ispunjavaju uslove da budu bezbedno vezana samo pojasevima, prema visini i težini.

Udruženje "Roditelj" je, istakla je Soćanin, još prilikom usvajanja važećeg zakona ukazivalo na taj propust i zato je izrazila zadovoljstvo što predložene izmene idu u pravcu ispunjavanja tih praznina - proširivanje kruga dece za koju će upotreba sedišta biti obavezna, kao i pooštravanje kazni za kršenje odredbi.

Pogledajte i Pravilno postavljanje bebe u auto-sedište (VIDEO)

"To će dugoročno uticati na promenu praksi kada je u pitanju vožnja dece, ali će isto tako stvoriti navike kod dece da se od najranijeg uzrasta ponašaju odgovorno u saobraćaju", ocenila je Soćanin.

Ona je naglasila i da studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi, koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za više od 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.

"Roditelji izbegavaju korišćenje auto sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta", objasnila je ona.

Međutim, ukazuje da roditelji pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle.

"Treba imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat - deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta. To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma - u takvim okolnostima postaje 'teško' 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu", upozorila je Soćanin.

Pored toga, dodaje, ukoliko mališani nisu dostigli dovoljnu visinu i težinu da bi koristili pojas za odrasle, on im ne pruža zaštitu, a može im čak naneti dodatne povrede usled nepravilnog korišćenja.

Predlog i komentare na izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima sačinile su članice specijalizovanog tima Udruženja "Roditelj", koji se bavi bezbednošću dece u saobraćaju i edukacijom roditelja o pravilnoj upotrebi auto sedišta.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.