U novogodišnjoj anketi koju je sproveo sajt Detinjarije među književnim kritičarima, piscima i izdavačima za decu, kao najbolje knjige objavljene tokom prethodne godine, izdvojila su se dela domaćih autora "Tajna nemuštog jezika" Ivane Nešić, roman "Cipela na kraju sveta" Dejana Aleksića, "Stilske igre" Simeona Marinkovića i knjiga "Lovac na maslačke" Vesne Aleksić, a od prevedenih naslova – "Zagonetnu kuću u šumi" švedske autorke Lene Olmark.

Pogledajte i Pomozite detetu da zavoli čitanje

Anketi sa pitanjem "Koje knjige i autori su obeležili prethodnu godinu kada je dečija književost u pitanju?" odazvalo se jedanaest sagovornika, a sedam njih je među najuspelija književna ostvarenja uvrstilo knjigu "Tajna nemuštog jezika" Ivane Nešić (Kreativni centar), drugu knjigu iz serijala o avanturama dečaka Mike.

Za svoj prethodni roman "Zelenbabini darovi" Ivana Nešić dobila je nagradu "Neven". "Tajna nemuštog jezika" ocenjena je "kao veoma uzbudljivo štivo ispunjeno elementima fantastike i slovenske mitologije" dok autorka, "demonstrira zavidno umeće fantastičnog pripovedanja, vešto prožimajući realno i fantastično".

"Cipela na kraju sveta" Dejana Aleksića (Kreativni centar), ocenjena kao "duhovito poigravanje formom i jezikom" i "bajka iz koje bi i odrasli imala svašta da nauče", prvi je roman za decu poznatog pisca i pesnika, a zapažen je od strane šestoro anketiranih.

"Lovac na maslačke" Vesne Aleksić (Kreativni centar), delo koje se bavi temom nekompletnih porodica, istaknuto je kao "najcelovitiji roman za mlađe uzraste", a "Stilske igre" Simeona Marinkovića (Kreativni centar), kao "maštovita, raznolika, razigrana, originalna i edukativna" knjiga.

Od izdanja stranih autora, četvoro sagovorika izdvojilo je "Zagonetnu kuću u šumi" švedske spisateljice Lene Olmark (Odiseja). U pitanju je zbirka vešto napisanih horor priča, "značajna ne samo u smislu promocije horor žanra za decu, već pre svega zato što problematizuje dečji strah i načine na koji se deca nose sa sopstvenim demonima".

Pročitajte i... Značaj čitanja priča za laku noć

Od knjiga domaćih autora zapaženi su još i naslovi "Čavrljanje" Ljljane Vukić (Pčelica), "Martina velika zagonetna avanutra" Uroša Petrovića (Laguna), "Priče od A do Š" Simeona Marinkovića (Kreativni centar), "Samo za tvoje uši" Jasminke Petrović (Kreativni centar), "Košulja dobre sreće," Zorana Božovića (Pčelica).

Od prevedenih knjiga poznavaoci preporučuju i treći nastavak avantura dačaka Matjea Idalfa "Matje Idalf i čarolija trnja" (Kreativni centar), knjigu Ide Pjerolotkin "Ala Betka i čudnovate školske zavrzlame" (Odiseja), roman "Vilja i Razbojnikovići" finske autorke Siri Kolu (Kreativni centar), "Sedam minuta posle ponoći" Patrika Nesa (Orfelin izdavaštvo), "Herman" Laša Sobija Kristensena (Čarobna knjiga) i druge.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.