Za oko desetoro dece u Srbiji koja u ovom trenutku ne znaju koju retku bolest imaju biće omogućeno da sredstvima koja su sakupljena u Fondu za lečenje dece u inostranstvu urade analize u nekoj inostranoj laboratoriji.

Ovo je dogovoreno juče na sastanku koji su roditelji imali sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom. Bojana Mirosavljević, mama male Zoje, koja je preminula od Batenove bolesti, kaže da konačno vidi svetlo na kraju tunela, ali ipak ne sme da se unapred raduje jer je više puta bila prevarena.

Pogledajte i Kako da olakšate detetu boravak u bolnici

“Nadam se da ovog puta neće biti tako i da će deca dobiti svoju šansu. Strašno je kada se susretnete sa situacijom da vam lekari u tri sata kažu pet različitih dijagnoza. I to vrlo ozbiljnih, ali bez bilo kakve konkretne potvrde. Onda vidite da i lekari lutaju, a na kraju vam kažu da idete kući i da čekate da vam dete umre. Naravno, to ni za jednog roditelja ne može biti prihvatljivo. Golgotu smo prošli i sa RFZO, koje nam je reklo da je Zoja kolateralna šteta ove države i genetska greška. Zato smo rešili da tome stanemo na put“, objašnjava Bojana kako je proistekla inicijativa za Zojin zakon. 

Ministar zdravlja je objasnio da, dok se zakon ne donese, roditelji treba svoje zahteve da upute Fondu, a oni će u najkraćem mogućem roku biti razmotreni. 

“Apelujem na sve koji su učestvovali u praćenju obolele dece da se uključe. Više se ne radi o novcu jer njega ima više od tri miliona evra na računu Fonda. Problem je to što se ne zna kome treba da se obratite da dobijete dijagnozu“, rekao je dr Lončar. 

Dr Dušan Milisavljević, koji je poslanike do sada pet puta bezuspešno molio da podrže Zojin zakon, rekao je da je ovo veliki dan za obolelu decu koja nemaju dijagnozu i zahvalio ministru zdravlja na angažovanju da se reši taj problem.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.