Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska: Sve više ginekologa odbija da izvede abortus

Broj ginekologa koji odbijaju da obave namerni prekid trudnoće u susednoj državi sve više raste, što izaziva burne reakcije hrvatske javnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema podacima koje su objavili hrvatski mediji, svaki drugi ginekolog u hrvatskim bolnicama uložio je prigovor savesti€“, a u Zagrebu je takvih dve trećine, u Splitu 95 odsto, dok, s druge strane, u Rijeci ili Puli prigovor savesti nije uložio nijedan lekar.

Pogledajte i U Srbiji više abortusa nego rođenih beba!

Tako zvaniči podaci govore da je prošle godine u Gradu Zagrebu obavljeno 145 prijavljenih abortusa, dok ih je u Istarskoj županiji, u kojoj živi četvorostruko manje žena fertilne dobi, napravljeno 349.

Splitska "Slobodna Dalmacija" objavila je danas da od 23 ginekologa pri Klinici za ženske bolesti i porode KBC Split njih čak 22 ne žele da obave prekid trudnoće na zahtev žena. Oni su, navodi list, uložili prigovor savesti i ne žele da obavljaju pobačaj na zahtev, koji legalno može da se obavi do 10. nedelje trudnoće.

Pogledajte i Abortus je nezdravo rešenje

Nedavno je obznanjeno i da zagrebačka bolnica "Sveti Duh" od aprila ove godine uopšte ne izvodi pobačaje na zahtev, te je na taj način postala čak peta bolnica u zemlji koja takve zahvate ne izvodi, uz bolnice u Kninu, Požegi, Našicama i Vinkovcima.

Načelnik Klinike za ženske bolesti i porode splitskog KBC Deni Karelović izjavio je da svi ginekolozi u toj bolnici obavljaju medicinski indicirane pobačaje (pobačaje s razlogom), dok one na zahtev trudnica obavlja samo jedan njihov kolega.

"Ako medicinski indiciranim pobačajima, koji se mogu napraviti do 22. nedelje trudnoće, spašavamo život majki i ako bi dalja trudnoća bila pogubna za majku, onda ništa nije sporno", rekao je Karelović za "Slobodnu Dalmaciju".

Pogledajte i Beograd: Broj abortusa u stalnom padu

On je dodao da splitska ginekologija ima "najmanji broj abortusa u Hrvatskoj".

Prema dostupnim podacima, u 2012. godini u toj bolnici obavljeno je 70 abortusa na zahtev, u 2013. godini 54, dok za ovu godinu još nema podataka.

Hrvatski zakoni dopuštaju pravo ženama da do 10. nedelje trudnoće zatraže prekid trudnoće, ali i lekarima da ulože prigovor savesti.

Najčešća praksa je, podseća list, da žene pobačaj bez medicinskog razloga obavljaju kod privatnog lekara kod kojih se cene kreću od 2.500 do 3.000 kuna (325 do 390 evra).


Pogledajte i Upoznajte bebu koja je preživela spontani pobačaj i abortus!

Udruženja za zaštitu ljudskih prava još ranije su upozoravala na praksu nekih ginekologa koji odbijaju da rade prekide trudnoće bez medinckih razloga pozivajući se na prigovor savesti, da abortuse obavljaju u privatnim klinikama.

Iz Ministarstva zdravlja su više puta poručivali da će insistirati na sprovodjenju zakona kako bi se ženama u svim javnim bolnicama obezbedilo pravo na pobačaj u skladu sa zakonom. Iz bolnica u kojima su se svi ginekolozi pozvali na prigovor savesti, s druge strane, su poručili da zakon kaže da se takvi zahvati mogu, ali ne moraju obavljati, prenosi Blic.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica