Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović objasnio je da je to samo prvi korak kada je u pitanju uvođenje ove teme u škole, jer će se nastojati da u narednom periodu ova oblast bude definisana i izučavana zasebno kao predmet, pišu banjalučke Nezavisne novine, a prenosi Telegraf.

O kojim temama će učenici na samom početku imati priliku da uče i raspravljaju za sada se ne zna, a prema Damjanovićevim rečima sve će biti jasnije kada bude usvojen nastavni plan i program za narednu školsku godinu, koji je u fazi javne rasprave.

O neophodnosti ovog predmeta pretodno je govorila i entitetska ministarka porodice, omladine i sporta Nada Tešanović na simpozijumu o bolestima zavisnosti u Banjaluci.

"U Ministarstvu se dve godine borimo da u sklopu reproduktivnog zdravlja obuhvatimo i oblast zavisnosti, jer je činjenica da je zavisnika sve više u mlađim godinama, a ta edukacija mora krenuti od osnovne škole da bi ih bilo što manje", naglasila je Tešanović.

Dodala je da očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete i kulture i sa Pedagoškim zavodom, kako bi konačno bilo realizovano uvođenje reproduktivnog zdravlja kao predmeta u školama.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje u RS Nenad Babić smatra da bi uvođenje ovog predmeta u škole predstavljalo veliki korak u obrazovanju.

Prema njegovoj oceni, učenje o reproduktivnom zdravlju koristiće svim adolescentima koji ne znaju puno o polno prenosivim bolestima i o seksualnoj i reproduktivnoj kulturi sa čim treba, kaže, krenuti od malih nogu.

"Sličan program je već pokrenut u Vojvodini, u Novom Sadu, za koji postoje priručnici i oni će biti adaptirani za RS i za učenike koji će ih izučavati", poručio je Babić.