Svake godine, prevremeno se rodi 15 miliona beba, od čega oko milion slučajeva ima fatalan ishod. Postoje uređaji koji pomažu prevremeno rođenim bebama da dišu, ali je preskup i većini bolnica nedostupan, naročito u nerazvijenim zemljama. Zato su se studenti medicine u Hjustonu svojski potrudili i izumeli mnogo jeftiniju spravu koja je isto tako efikasna kao i skupe mašine.

Mašina bCPAP je nazvana po svom principu - mehurastom konstantnom pozitivnom dotoku vazduha (bubble Continuous Positive Airway Pressure). Radi se o spravi koja pomaže prevremeno rođenim bebama tako što zapravo diše za njih.

Klasična mašina košta na hiljade dolara, što je preskupo za većinu bolnica u zemljama razvoja i zato je tim studenata konstruisao novu mašinu koristeći dostupne pumpe za akvarijum, sa rezervoarima za vazduh. Time su dosta umanjili cenu, a osim toga, mašina sa ovim pumpama lakše se održava od tradicionalnih.

Izrada uređaja koji bi mogao da spasi mnogo života košta samo 350 dolara, dok klasične bCPAP mašine koje se koriste po bolnicama koštaju oko 6 hiljada dolara - saznaje CNN.

"Svake godine se u proseku 15 miliona beba rodi pre vremena, a više od milion njih umre zbog komplikacija pri prevremenom porođaju", saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Prevremeno rođenje je najčešći uzrok smrti kod novorođenčadi, a SZO je došla do zaključka da čak tri četvrtine ovih smrtnih slučajeva može biti sprečeno pomoću nove mašine.

Žozelin Braun, član studentskog tima koji je projektovao mašinu, kaže za CNN da je bCPAP isprobana u devet bolnica u Malaviju, koji je poznat po velikoj stopi smrtnosti beba usled prevremenog rađanja. U jednoj od tih bolnica, korišćenjem nove mašine, procenat preživelih beba koje su imale komplikacije respiratornog sistema povećao se sa 44 na 71 posto.

Profesor bioinžinjeringa i direktorka Instituta za globalne zdravstvene tehnologije Univerziteta Rajs, Rebeka Ričards - Kortum, saopštila je da u proseku 178 hiljada beba može biti spašeno svake godine, ukoliko uređaj počne da se koristi i u Africi.

Rebeka je takođe bila u Malaviju, u bolnicama u kojima se novi bCPAP testirao. Tamo je upoznala medicinsku sestru, čije je dete spašeno pomoću ovog uređaja.

"Upoznali smo tu bebu. Jeza me je prošla duž kičme, jer sam u tom trenutku shvatila da sve dok budemo učili studente i bodrili ih da veruju da mogu nešto da promene, tako će i biti. Ova beba je bila slika promene koju su istinski napravili", rekla je Rebeka Ričards - Kortum.

Priredila: Biljana Marković