U nedelju 20. oktobra Ljubivoje Ršumović svečano je otvorio 58. Sajam knjiga u Beogradu. Uz njega se u ime Poljske, koja je zemlja gost ovogodišnjeg sajma, gostima obratila spisateljica Olga Torkačuk.

Nakon govora poljske spisateljice Olge Torkačuk, ljubiteljima književnosti obratio se jedan od najboljih srpskih književnika za decu, Ljubivoje Ršumović. On je u svom govoru skrenuo pažnju na borbu za održanje književnosti, rekavši da uprkos novim izumima i elektronskim dostignućima, knjiga, koja u raznim oblicima postoji više od 2500 godina, neće nestati.


"Teško je poverovati da sve te nove, maloletne igračke, ma koliko korisne, poput kompjutera, mogu da ugroze knjigu sa preko dve i po hiljade godina teškog iskustva", rekao je Ršumović.


Pored drugih značajnih imena iz sveta književnosti, ovaj dečji pisac je u svom govoru pomenuo i Antoana de Sent Egziperija i njegovu čuvenu knjigu „Mali princ“.


"Najboljom knjigom proteklog milenijuma proglašena je knjiga ’Mali princ’ Antoana de Sent Egziperija, potpuno zasluženo, jer je mudra koliko i zabavna, a pisana je za decu u ljudima i ljude u deci. Zahvaljujući ’Malom princu’ danas možemo sa sigurnošću pričati kako: ’Ljudi više ne žive brizi: ko nema u glavi ima u knjizi!’"

On je podsetio i na pouku Vuka Karadžića da svaka srpska književna reč prevedena na strani jezik znači pruženu ruku u svet, i pozdravio odluku organizatora da po prvi put ove godina na Sajmu knjiga otvori i paviljon za decu.


"Kao ogorčeni protivnik svake vrste zatvaranja – proglašavam ovogodišnji Sajam knjiga otvorenim", završio je Ršumović.


Na Beogradskom sajmu knjiga gostuju pisci iz Poljske, Belgije, Luksemburga, Italije, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i regiona, a organizatori manifestacije najavili su i 60 posebnih sajamskih programa.