Na predavanju koje je održao 14. oktobra u okviru udruženja "Monday night" pred publikom iz sveta umetnosti i književnosti, Gaimen je naglasio da napredak elektronske knjige ne sme da umanji značaj štampane i iskazao molbu da se prestane sa zatvaranjem knjižara. Gaimen je takođe pokušao da skrene pažnju na opasnost prilikom uslovljavanja dece šta će da čitaju.


"Ne smatram da postoji loša knjiga za decu. Dobronamerni roditelji lako mogu da unište dečiju ljubav prema književnosti. To što ih sprečavate da čitaju knjige po njihovom izboru, ili im dajete one koje vi volite, može samo da izazove odbojnost i mišljene da čitanje nije kul", rekao je Gaimen.


Dodao je još da štampane knjige moraju da nastave da žive, i prepričao razgovor sa piscem Daglasom Adamsom u kom je on rekao da je prava knjiga jaka, teško je uništiti, dobar osećaj je držati je u ruci, odnosno da je knjiga najbolja u tome da bude knjiga i uvek će za nju postojati mesto u svetu.


Zatim je objasnio da su roditelji u obavezi da obezbede opstanak tako što će svoju decu od malena naučiti da čitaju i pružiti im mogućnost da sami izaberu ono što im najviše odgovara. Ujedno je skrenuo pažnju piscima kako njihova uloga nije zanemarujuća s obzirom da pišući za decu rade veoma bitan posao i ukoliko bi zabrljali i izazvali odbojnost prema čitanju i knjigama, uništili bi kako svoju tako i budućnost dece.