Trevor Bejlis, jedan od vodećih pronalazača u Velikoj Britaniji i čovek koji je izumeo radio na navijanje, tvrdi kako današnja deca sve više gube kreativnost i praktične veštine zato što provode previše vremena ispred ekrana.

Ovaj sedamdesetpetogodišnjak kaže kako strahuje da se naredna generacija izumitelja gubi jer je sve manje mladih ljudi osposobljeno za stvaranje ručnim radom, gde se razvija kreativnost i stvara nešto novo, i sve je češće oslanjanje na postojeću tehnologiju.

Bejlis se priseća kako je njegova pronalazačka karijera počela tokom rata, kada je imao samo šest godina. Kako mu gotove igračke nisu bile dostupne, preturao je po otpadu i od različitih delova koje bi tu našao sam pravio ono što zamisli.

"Kada sam želeo da napravim petotočkaš za igru, ili viljuškar, mogao sam. To je zaista suština svega i ova sposobnost ostaje sa vama čitavog života."


Bejlis smatra da rešenje nije u totalnoj zabrani korišćenja kompjutera. Deca trebaju biti sposobna da koriste računar u svrhe za koje je on koristan, ali je neophodno podsticati prirodne potencijale za kreativnost i razmišljanje kod dece. Na primer, preterano oslanjanje na Google pretraživač zamenilo je staromodni način dolaska do informacija kroz istraživanje, što postepeno dovodi do sve slabijeg razvoja i upotrebe intelektualnih sposobnosti.


Poznati pronalazač smatra da jednostavni izazovi, poput igre sa tehničkim modelima ili kockama od kojih mogu da se grade različiti objekti, razvijaju kreativnost kod dece i smanjuju zavisnost od mobilnih telefona i komjutera. 

Foto: Wikipedia