Sindrom policističnih jajnika u trudnoći: Ne treba da vas plaši, ali postoji razlog za dodatni oprez

Sindrom policističnih jajnika može da poveća rizik od nekih komplikacija u trudnoći, ali uz redovne kontrole trudnoća može da prođe u najboljem redu.

Shutterstock

Sindrom policističnih jajnika je sve češće stanje koje može da utiče na menstruacije, plodnost, izgled. Nije nemoguće da zatrudnite ako imate policistične jajnike, ali ovo stanje može da oteža začeće. Takođe, policistični jajnici mogu da utiču i na samu trudnoću, te da povećaju rizik od nekih komplikacija.

Simptomi policističnih jajnika

Postoji mnogo različitih simptoma i znakova koji utiču na sindrom policističnih jajnika. Ako imate ovaj sindrom, možete da imate:

  • Ciste na jajnicima
  • Insulinsku rezistenciju – stanje zbog kojeg ćelije ne reaguju na insulin i dolazi do povećanja šećera u krvi
  • Povećanje telesne težine
  • Depresiju

Takođe, mogu da se javi i simptom poput izraženijeg rasta dlačica po telu i licu, istanjivanja ili opadanja kose, akne, neredovne menstruacije, problemi sa ovulacijom, neplodnost.

Ovi simptomi se javljaju usled povišenog nivoa određenih hormona, uključujući testosteron. Sve žene imaju ove androgene hormone, samo što su njihovi nivoi povišeni kod onih koje imaju sindrom policističnih jajnika, piše pregnancybirthbaby.org.au.

Uzroci sindroma policističnih jajnika

Nije u potpunosti poznato zašto se javlja sindrom policističnih jajnika, ali genetika i istorija sindroma u porodici mogu da imaju važnu ulogu. Mnoge žene koje imaju ovo stanje to i ne znaju jer simptomi mogu da budu slični onima koji se javljaju kod brojnih drugih stanja. Ponekad se dešava i da za dijagnozu saznaju tek kada primete poteškoće u zatrudnjivanju.

Uticaj policističnih jajnika na plodnost

Ako imate sindrom policističnih jajnika, možda ćete imati poteškoće da ostanete u drugom stanju. Srećom, promene nekih životnih navika i lečenje neplodnosti većini žena pomognu da ipak začnu bebu.

Lečenje sindroma policističnih jajnika

Lečenje ovog stanja je individualno, a prave savete može da vam da jedino lekar.

Ukoliko pokušavate da zatrudnite, lečenje policističnih jajnika se uglavnom fokusira na vraćanje redovne ovulacije, gubitak telesne težine i poboljšanje opšteg zdravlja i stanja.

Kod žena koje ne pokušavaju da ostanu u drugom stanju, lečenje sindroma policističnih jajnika se fokusira na ublažavanje simptoma, smanjivanje rizika za drugoročne zdravstvene probleme poput dijabetesa i srčanih bolesti.

Uticaj sindroma policističnih jajnika na trudnoću

Sindrom policističnih jajnika može da oteža začeće, a kada do trudnoće, dođe, trebalo bi da znate da ovo stanje donosi i nešto veći rizik za pojedine probleme. Na primer, povećava se rizik za neke od sledećih komplikacija:

  • Povišen krvni pritisak
  • Gestacijski dijabetes
  • Prevremeni porođaj
  • Pobačaj

Takođe, ukoliko imate sindrom policističnih jajnika, veće su šanse da beba bude krupnije u odnosu na gestacijsku starost, što potencijalno povećava i šansu da porođaj bude obavljen carskim rezom.

Ukoliko imate policistične jajnike, a trudni ste, trebalo bi da o tome razgovarate sa svojim lekarom. To ne treba da vas plaši, već samo da vas podstakne da budete oprezniji.

Rizik od komplikacija u trudnoći se može smanjiti redovnim nadzorom i kontrolom simptoma policističnih jajnika i preduzimanjem nekih mera opreza o kojima ćete razgovarati sa lekarom. Uz sve te mere, moći ćete da budete opušteniji i da rasterećenije čekate trenutak kada ćete konačno upoznati svoju bebu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice  kurir televizija