Najopasnije infekcije u trudnoći: Nekad dovode do ozbiljnih komplikacija, ali uglavnom mogu da se leče

Neke infekcije u trudnoći mogu da budu opasne, a neonatolog otkriva koje su najopasnije.

Shutterstock

Trudnice se trude na sve moguće načine da se zaštite i "sklone" od virusa i raznih infekcija, ali to nije uvek moguće. Simptomi poput izraženog umora, bolova u mišićima ili čak i blago povišene temperature u trudnoći nikako ne treba da ignorišete jer mogu da ukažu na neke infekcije, koje mogu da utiču i na bebu. 

Nenatolog dr Ćincija Auriti otkriva koje infekcije u trudnoći su najopasnije.

Rana infekcija beta-hemolitičkim streptokokom grupe B, koji je zapravo urođena infekcija jer se uglavnom zarazi u trenutku porođaja, što izaziva septikemiju, upalu pluća i meningitis, sa teškim posledicama po novorođenče. Ova infekcija se, kaže dr Auriti, skoro u potpunosti može izbeći ukoliko se u trećem tromesečju trudnoće urade va*inalni i rektalni brisevi i ispoštuje protokol antibiotske profilakse tokom porođaja, prenosi njene reči nostrofiglio.it. 

Infekcija citomegalovirusom je relativno česta kod trudnica, a ovaj virus se prepoznaje kao drugi vodeći uzrok urođene gluvoće kod dece – odmah posle genetske gluvoće. Ne postoji lek za citomegalovirus koji može bezbedno da se primeni u trudnoći, kaže dr Auriti, ali ističe da dijagnoza svakako daje priliku da se sa novorođenčetom u tom slučaju postupa opreznije, u smislu da mu se daju antiviralni lekovi koji bi mogli da smanje rizik od gluvoće i neuroloških defekata u budućnosti. 

Sifilis, infekcija za koju se mislio da je "stvar prošlosti" poslednjih godina je češća, kaže neonatolog, dodajući da može da izazove pobačaj, mrtvorođenost i deformitete kostiju ukoliko se ne leči. 

Toksoplazmoza je još jedna od infekcija koja može da bude opasna za novorođenče ukoliko se majka zarazi tokom trudnoće. Može da izazove ozbilje neurološke iprobleme sa očima kod bebe, koji se uglavnom mogu izbeći ukoliko se primeni odgovarajuća antibiotska terapija kod majke poručuje dr Auriti. 

Da li infekcije u trudnoći dovode do pobačaja? 

"Sve ove infekcije mogu na različite načine da dovedu do pobačaja", kaže neonatolog dr Auriti. 

Citomegalovirus može da bude smrtonosan ako se infekcija pojavi u ranoj trudnoći, a toksoplazmoza i sifilis takođe mogu da dovedu do pobačaja ili mrtvorođenosti. Infekcija streptokokom, s druge strane, uglavnom nije rizična u tom smislu jer se na bebu najčešće prenese tokom prirodnog porođaja, kada je bebin razvoj završen. 

Sifilis u trudnoći relativno često dovodi do pobačaja, pa je prema podacima Svetske zdravstvene organizacije to bio uzrok 305.000 pobačaja u 2008. godini, dok broj urođenih sifilisa svake godine varira između 728.000 i 1,5 miliona. 

U svakom slučaju, ako posumnjate na bilo koju infekciju u trudnoći, najbolje je da se odmah obratite lekaru, kako bi se na vreme primenila terapija i izbegle komplikacije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice  kurir televizija