Do kada trudnica sme da spava na leđima? Telo će samo da vas upozori da se okrenete u ovom momentu

Postoje razne stvari koje ne bi trebalo da radite ako ste trudni. Ne možete da pijete alkohol, nosite štikle, pijete kafu. Da li ste znali da postoje čak i smernice o tome kako da spavate, posebno koliko dugo na leđima?

Shutterstock

Možete da ležite na leđima dok ste trudni do 20. nedelje. Spavanje na leđima posle 20 nedelja rizikuje razvoj vaše bebe zbog toga što vam materica raste dovoljno da pritiska donju šuplju venu, što može da ograniči protok krvi u vašem srcu i ugrozi bebu.

Iako ne postoji određeni broj sati koji određuju kada treba da promenite položaj, ne bi trebalo da spavate celu noć na leđima. Ležanje na leđima nekoliko sati, međutim, ne bi trebalo da stvara probleme.

Kada treba da prestanem da spavam na leđima tokom trudnoće?

Najopasnije vreme za žene za spavanje na leđima tokom trudnoće je tokom trećeg tromesečja. Međutim, opšte pravilo je da treba da prestanete da spavate na leđima nakon 20 nedelja. Ipak je još bolje ako prestanete pre tog vremena, kako biste se navikli na novi položaj za spavanje.

Spavanje na leđima može biti opasno za vašu bebu u razvoju, jer kako se vaša trudnoća razvija, vaša materica raste. Do 20. nedelje je dovoljno velika da ležanje na leđima uzrokuje da naleže na veliki krvni sud, donju šuplju venu.

Težina vaše materice  stiska šuplju venu, ograničavajući protok krvi do vašeg srca i  fetus. U svakom slučaju, ne bi trebalo da predstavlja opasnost za većinu žena do oko 28. nedelje, ali je ipak sigurnije da prestanete da spavate na leđima, u ležećem položaju, oko 20. nedelje ili i ranije.

Ne mogu da prestanem da spavam na leđima dok sam trudna – šta da radim?

Dobra vest je da u većini slučajeva spavanje na leđima ne izaziva previše problema. Kod zdravih žena, rizik od kompresije šuplje vene je nizak , ali kod gojaznih žena je malo veći. U oba slučaja, ipak, malo je verovatno da će vam to izazvati mnogo problema.

Prema dr Saleni Zanoti sa Klivlendske klinike, vaše telo zna šta mu treba i obavestiće vas ako je nešto što radite opasno. „Vaše telo će vam reći da nešto nije u redu i nateraće vas da se okrenete ili krećete“, objašnjava ona.

Osetićete primetne simptome mnogo pre nego što ležanje na leđima može da nanese štetu vašoj bebi. Ovi simptomi su:

  • Vrtoglavica
  • Kratak dah
  • Ubrzan rad srca

Dr Zanoti takođe napominje da se većina trudnica se budi barem nekoliko puta tokom noći da ode u kupatilu, što čini još malo verovatnijim da će dugo spavanje na leđima da nanese štetu.

Drugim rečima, ako se probudite usred noći i shvatite da ste spavali na leđima, nemojte paničiti. Anksioznost i strah koje imate biće mnogo gori za vašu bebu od spavanja na leđima.

Spavajte na boku

Trebalo bi da naučite da spavate na levoj ili desnoj strani. To će rešiti većinu vaših problema i sprečiti da se nepotrebno brinete. Međutim, za neke je to lakše reći nego učiniti.

Ako ste pokušavali i ne uspevate da spavate na boku, ili vam nije udobno, pokušajte da stavite jastuk između kolena i iza kukova. Ovo pomaže nekim ženama da se osećaju uravnoteženije i udobnije. Takođe možete pokušati da spavate sa jastukom za celo telo iza sebe da biste bili na boku. Može čak i da vaš partner spava blizu vas kako biste sprečili da se noću prevrnete na leđa.

Spavanje na boku ima i druge prednosti, kao što je smanjenje problema sa leđima i rizik od proširenih vena i hemoroida.

Stavite jastuk ispod leđa

Ako ne možete da ne spavate na leđima, stavite ispod debeli jastuk. Jastuk će vam podići leđa i uspavati vas pod blagim uglom. Čak i taj mali ugao od 20% bi trebao da bude dovoljan da vas zaštiti od kompresije šuplje vene.

Kupite čvršći dušek

Neke žene ne vole da spavaju na boku kada su trudne jer ih zbog težine stomaka bole leđa. Ovaj pritisak možete ublažiti ulaganjem u čvršći dušek za dodatnu podršku.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke  Instagram/candykenny2