Spavanje u trudnoći može da bude jako nezgodno. Telo i um vam žudi za više sna, a hormoni, gorušica i nelagodnost koja dolazi sa većim stomakom čine vas nervoznim, da jednostvano ne možete mirno da utonete u san. Čak su i brojna istraživanja pokazala da 78 odsto trudnica pati od nesanice.

Zašto nije svaki položaj za spavanje dobar

Jedini položaj na koji stručnjaci upozoravaju je ležanje na leđima. Taj položaj dopušta rastućoj maternici da pritisne velike vene koje se protežu uz kičmu i vraćaju krv iz nogu u srce. Spavanje u tom položaju može da rezultira smanjenim protokom krvi i može da prouzrokuje vrtoglavicu, otežano disanje ili ubrzan rad srca.

Da li je opasno ako se slučajno probudite na leđima usred noći? Verovatno ne, ne postoje dokazi da taj položaj može da naškodi vama ili bebi, ali lekari ipak preporučuju da pronađete neki drugi i udobniji položaj.

Spavanje na stomaku takođe ne nosi sa sobom nikakav rizik, ali je jasno da je ovaj položaj najneudobniji posebno kada trudnoća odmakne. Kako ženi raste stomak, ali i grudi, u ovom položaju može biti prilično teško utonuti u san.

Trudnica, spavanje
Shutterstock Trudnički jastuk

Najudobniji i najsigurniji položaj za spavanje u trudnoći

Na polovini trudnoće lekari savetuju budućim mamama da počnu da spavaju na boku. Taj položaj stvara najmanji pritisak na vene i unutrašnje organe. Na taj način obezbeđuje se najbolji dotok krvi u matericu, što znači da će beba dobiti maksimalnu količinu hranljivih materija i kiseonika.

Važno je napomenuti da spavanje na boku podstiče cirkulaciju što smanjuje pojavu otoka, proširenih vena na nogama i hemoroida, piše Helthline.

Ako imate problem sa spavanjem i nikako ne možete da se namestite kako vam odgovara, možete da kupite posebne jastuke u obliku banane. Takav jastuk može da se staviti ispod stomaka, iza leđa i između savijenih nogu, dok ležite na boku. To će vam omogućiti da se namestite u udobniji položaj i lakše zaspite.

(Yumama)