Postoji nekoliko zabluda o tome šta trudnice smeju ili ne smeju da jedu, srećom, čokolada, omiljeni slatkiš mnogih, nije predmet takvih debata. Štaviše, buduće mame treba da jedu čokoladu jer ova poslastica ima sjajne efekte na mamu i bebu, ali naravno, treba samo da je jedu u umerenim količinama.

Evo koje sve dobre efekte ima čokolada na mamu i bebu zbog korisnih sastojaka koje sadrži.

Antioksidanti – pomažu u eliminaciji slobodnih radikala u telu. Istraživanja pokazuju da preeklampsiji doprinosi i oksidativni stres, zbog čega je unos antioksidanata u trudnoći koristan.

Magnezijum – mnogi ljudi imaju manjak magnezijuma, a konzumiranje čokolade može da pomogne da se to nadoknadi. Magnezijum je posebno važan u trudnoći jer se manjak ovog minerala povezuje sa preeklampsijom, a neki stručnjaci tvrde i da pomaže u ublažavanju jutarnjih mučnina.

Resveratrol - još jedan dobar sastojak čokolade, koji štiti mozak i nervni sistem.

Endorfini – ova poslastica sadrži fenetilamin, koji podstiče oslobađanje endorfina, hormona sreće. Upravo to je ono što je potrebno budućim majkama jer je poznato da i mentalno stanje i emocije trudnice imaju uticaja na bebu. Drugim rečima, srećna mama, srećna beba.

Osim toga, studija je pokazala da unošenje čokolade tokom trunoće štiti bebu od prenatalnog stresa. Takođe, u ovoj studiji su naučnici analizirali nivo stresa trudnica i osećaj straha kod njihove dece. Trudnice koje su retko jele čokoladu su bile izložene većem stresu, a njihova deca su imala više strahova.

Dakle, uzimajući sve u obzir, dobro je da u trudnoći svoje dane zasladite kojom kockicom čokolade.

BONUS VIDEO:

Na Pulsu Srbije gost Vanja Milošević: Redovni pregledi za zadovoljne trudnice kurir televizija