Većina vrsta cista na jajnicima je bezbedna, bezbolna i nestaje sama od sebe u roku od nekoliko meseci. Tipično, nećete ni primetiti nikakve znake ciste jajnika sve dok se slučajno ne otkrije na ultrazvuku (iako ruptura ciste može biti bolna). Samo ako cista izazove torziju jajnika, biće vam potrebna hitna operacija, kako prenosi Novochag portal.

Šta je cista jajnika?

Cista jajnika je „mehur“ ispunjen tečnošću ili tkivom u ili na jajniku. Ciste na jajnicima su obično bezopasne, bezbolne i prolaze same. Njihova veličina varira od jednog i po do deset centimetara, a najčešće se razvijaju u reproduktivnim godinama ili nakon menopauze. Oko 7% žena širom sveta imalo je u nekom trenutku cistu jajnika.

Funkcionalne ciste

Najčešći tip ciste. Oba su povezana sa ovulacijom i ne izazivaju rak. Funkcionalne ciste uključuju folikularne ciste i ciste žutog tela. Folikularne ciste se formiraju kada se folikul koji drži jaje ne otvori i ne oslobodi jaje tokom ovulacije, već ga zadrži, formirajući cistu. Ciste žutog tela se razvijaju nakon ovulacije. Tipično, nakon što jaje napusti folikul, folikul se smanjuje. Ako se folikul ne smanji, već se u njemu akumulira tečnost, formira se cista žutog tela.

Teratomske ciste (takođe se zovu dermoidne ciste)

Oni sadrže različita telesna tkiva kao što su koža i tkivo kose. Ciste teratoma mogu biti prisutne u telu od rođenja, a zatim rasti tokom reproduktivnih godina žene. Retko se mogu razviti u kancerozne tumore .

Cistadenomske ciste

Oni rastu na spoljašnjoj površini jajnika i benigni su (nekancerozni). Mogu biti prilično velike i čvrste.

Endometriomi

Može nastati kada žena ima endometriozu (stanje u kojem tkivo koje normalno oblaže matericu raste izvan materice, često na jajnicima). Nazivaju se i "čokoladne ciste"; ispunjeni su krvlju.

Kada se na jajnicima formira mnogo malih cista, to se naziva sindrom policističnih jajnika (PCOS).
PCOS može izazvati probleme sa plodnošću i dovesti do dijabetesa kasnije u životu.

Šta uzrokuje cistu jajnika?

Najčešće, trudnice razvijaju cistu žutog tela. Folikul koji je oslobodio jaje ne smanjuje se, već se puni tečnošću i ostaje u jajniku. Ove ciste obično nestaju same do sredine drugog tromesečja; ali ponekad ostaju u jajniku. Ako postanu preveliki ili uzrokuju nelagodnost, možda će biti potrebna operacija.

Ako ste imali cistu pre trudnoće, ona može trajati tokom trudnoće. Druge vrste cista mogu čak i da porastu tokom trudnoće i postanu bolne, ali najčešće ne izazivaju ozbiljne probleme i ne zahtevaju uklanjanje.

Šta se dešava ako se cista jajnika pojavi tokom trudnoće?

Po pravilu, ciste jajnika na bilo koji način ne utiču na tok trudnoće. Iako, ako cista jajnika nastavi da raste, može da pukne ili izazove torziju jajnika. Osim toga, rastuća cista može da izazove probleme tokom porođaja, posebno ako je u pitanju velika masa koja vrši pritisak na stomak ili karlicu.

Vaš lekar će pratiti stanje ciste jajnika ultrazvukom. Ili, ako je nemoguće pratiti promene koje se dešavaju na ultrazvuku, možda će vam biti propisan MRI.

Znaci ciste jajnika

Po pravilu, ciste jajnika se ne manifestuju na bilo koji način; otkrivaju se slučajno tokom rutinskog pregleda ili ultrazvuka. Ako cista jajnika naraste prevelika, krvari, puca, izvrće se ili izazove torziju jajnika, može biti bolna.

Drugi mogući znaci ciste jajnika:

 • nadimanje
 • osećaj punoće u stomaku ili pritisak iz unutrašnjosti stomaka
 • bol tokom pražnjenja creva

Kako da znam da li imam torziju jajnika

Torzija jajnika se najčešće manifestuje kao povremeni bol u donjem delu stomaka na jednoj strani. Takođe može izazvati:

 • mučnina,
 • povraćanje
 • blaga groznica.

Torzija jajnika je hitna medicinska pomoć. Ako sumnjate da vam je jajnik blokiran, odmah pozovite hitnu pomoć.

Kako znati da li će cista puknuti

Ako cista jajnika pukne tokom trudnoće, to će se najverovatnije desiti u ranim fazama: u prvom tromesečju ili na početku drugog. Do sredine drugog tromesečja već bi trebalo da prođe bez posledica.

Ako cista pukne, možete osetiti:

 • oštar jak bol
 • toplota
 • povraćanje
 • nesvestica slabost
 • ubrzano disanje

Ako mislite da imate puknuću ciste jajnika, odmah se obratite svom ginekologu (za akutne bolove idite na pregled istog dana).

Lečenje ciste jajnika

Najčešće, ciste jajnika ne zahtevaju intervenciju. Evo izuzetaka:

 • Ruptura ciste jajnika. U ovom slučaju biće vam potrebni lekovi protiv bolova, odmor u krevetu i medicinski nadzor da biste isključili infekciju.
 • Torzija jajnika
 • Ovo je hitna medicinska pomoć i hitna operacija.
 • Cista je velika ili izaziva simptome

Nakon testova, lekar može propisati odmor u krevetu i eventualno operaciju.

Da li je bezbedno ukloniti cistu jajnika tokom trudnoće?

Ako je potrebno, cista jajnika se može bezbedno ukloniti čak i tokom trudnoće, iako će vaš zdravstveni radnik verovatno pokušati da izbegne operaciju osim ako ne osećate bol ili cista ne krvari. Ako vam je potrebna operacija, možete se izvući minimalno invazivnom laparoskopskom hirurgijom: nekoliko malih rezova. Međutim, u nekim slučajevima može biti neophodna konvencionalna operacija abdomena.

Ako vam je cista žutog tela uklonjena rano u trudnoći (pre 10 nedelja), najverovatnije će vam biti propisan dodatak progesteronu koji će vam pomoći da održite trudnoću.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Nezaposlena mama otkrila zašto se kaje TikTok/not2tooshabby