Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1 VITAMIN JE POSEBNO VAŽAN U TRUDNOĆI - UTIČE NA JEZIČKE I MATEMATIČKE SPOSOBNOSTI DETETA: Najviše ga ima u ovoj hrani

Novija istraživanja pokazuju da je jedan vitamin posebno važan za trudnice, odnosno za kasniji razvoj jezičkih i matematičkih veština deteta. Najviše ga ima u ovoj hrani!

 Vitamin B12 u trudnoći_326633096.jpg Izvor: Shutterstock

Organizam se snadbeva vitaminB12 najviše iz hrane životinjskog porekla - mesa, ribe, jaja, sira, mleka, svežeg sira i tako dalje. Poznato je da je ovaj vitamin izuzetno važan za funkcionisanje nervnog sistema, pre svega mozga, kao i drugih sistema tela.

Istraživači sa Univerziteta u Bristolu (Velika Britanija), čiji je članak objavljen u časopisu Nutrition Research, odlučili su da testiraju kako nivo vitamina B12 u ishrani majke tokom trudnoće utiče na mentalni razvoj i sposobnost učenja kod dece. Da bi to uradili, naučnici su analizirali podatke o ishrani skoro 14 hiljada trudnica. Potom se godinama pratio razvoj ove dece, koja su u različitim uzrastima polagala testove za različite vrste intelektualnih sposobnosti.

Analiza svih prikupljenih podataka pokazala je da su deca čije su majke tokom trudnoće primale minimalne doze B12 imala mnogo lošije jezičke i matematičke sposobnosti od svojih vršnjaka čije su majke jele proizvode životinjskog porekla.

Dakle, vitamin B12 povezan je i sa razvojom govora, kao i matematičkih veština. Međutim, nije pronađena tako jasna veza između nedostatka B12 tokom trudnoće i mentalnih aritmetičkih sposobnosti dece. Ovo sugeriše da osnova za niske matematičke rezultate kod dece nije nesposobnost računanja, već problemi sa logikom i sposobnošću rasuđivanja, primećuju naučnici. Nedostatak B12 takođe ima mali uticaj na sposobnost čitanja dece i verbalni i opšti nivo inteligencije u dobi od osam i 15 godina.

Kako naglašavaju istraživači, dobijeni podaci potvrđuju važnost hranljive, raznovrsne ishrane za trudnice. Stručnjaci zbog toga savetuju ženama koje koriste vegetarijansku ili vegansku ishranu da se posavetuju sa lekarom i, ukoliko je potrebno, i isključivo uz preporuku lekara, koriste odgovarajuće suplemente.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:55
VEGAN ILI MESOJED?
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica