Svi znamo da sunčanje ima blagotvorni efekat, da se tako povećava D vitamin i osnažuje imunitet, međutim svako preterivanje sa suncem u trudnoći nosi dugoročne posledice kako za majku, tako i za još nerođeno dete.

Naime, lekari upozoravaju da preterano sunčanje i nosi rizik ranijeg starenja kože i pojave zloćudnog raka kože, odnosno melanoma. Situacija je još opasnija kada je žena trudna jer sve to može imati i neželjene posledice za zdravlje fetusa.
Kako piše Very Well Family, a prenosi index.hr. trudnice bi trebalo da vode računa o tome da predugo izlaganje suncu podiže telesnu temperaturu žene, što dovodi do rasta temperature bebe. Lekari upozoravaju da to može uzrokovati oštećenje mozga. Osim toga, dugo sunčanje na plaži povećava rizik od dehidracije, koja je naročito opasna za trudnice, ali i bebe.

Takođe su moguće i neželjene promene na koži. Tokom trudnoće estrogen u našem telu može povećati rizik od kloazme, odnosno pojačane pigmentacije kože kada smo preterano izloženi suncu i njegovim ultraljubičastim zracima, a te promene mogu ostati na koži i nakon trudnoće.


BONUS VIDEO

Haljina za trudnice koja može da se nosi u svakoj prilici TikTok/thebessydressy


Izvor: Yumama