Tokom leta deca provode puno vremena napolju i izložena su direktnoj sunčevoj svetlosti. Štetni UV zraci negativno utiču na zdravlje kože vaše bebe i deteta, ali mogu imati uticaj i na zdravlje očiju. Kao što je zaštita od Sunca potrebna koži, jednako je potrebna i očima mališana.

"Kod dece, koža očnih kapaka i oko očiju je delikatnija, propusna i ranjivija nego kod odraslih", objašnjava Nitika Arora, oftalmolog sa klinike Mejo (SAD). "U isto vreme, oštećenje očiju izazvano sunčevim ultraljubičastim zračenjem ima tendenciju da se akumulira tokom vremena, manifestujući se kasnije u obliku problema sa vidom kod odraslih kao što su katarakta, makularna degeneracija koja dovodi do slepila i pterigijum, prekomerni rast rožnjača oka sa vezivnim tkivom." Takođe, doktorka napominje da visoka izloženost UV zračenju povećava rizik od fotokeratitisa - opekotine rožnjače oka.

Stručnjaci ističu da je zbog toga važno obezbediti deci naočare za Sunce. One se nose čak i u oblačnim danima, jer ultraljubičasti zraci mogu oštetiti oči čak i kada se Sunce skriva iza oblaka.

Kako odabrati naočare za Sunce za dete:

1. Obratite pažnju na nivo UV zaštite. Izaberite sočiva koja pružaju 99-100% zaštitu od oba tipa UVA (duga talasna dužina) i UVB (kratka talasna dužina). Odlučite se za okvire sa velikim, okruglim staklima koji pokrivaju velike površine kože oko očiju. Ako vaše dete nosi naočare za vid, u konsultaiji sa oftamologom možete odabrati fotohromatska stakla koja automatski potamne u prisustvu sunčeve svetlosti i blokiraju 100% UV zračenja.

2. Uverite se da su naočare jake, čvrste i sigurne, jer će ih nositi aktivno dete. Bolje je da je okvir napravljen od polikarbonata, a stakla od materijala otpornog na ogrebotine. Okvir treba dobro da se savije (ali da se ne lomi) tako da se može individualno prilagođavati.

3. Ako je vaše dete aktivno na otvorenom, možda će mu trebati naočare sa žutim ili zelenim staklima da poveća kontrast.

4. Deca su spremnija da nose naočare za Sunce ako im je dozvoljeno da biraju naočare koje vole. Zbog toga je važno i da njih uključite u izbor.

5. Da se ​​dečije naočare ne bi izgubile ili razbile, roditelji treba da se postaraju da čuvaju naočare u fotroli i na bezbednom mestu onda kada nisu potrebne.

6. Ako dete odlučno odbija da nosi naočare za Sunce, pokušajte da saznate šta je razlog - možda mu okviri ili stakla jednostavno ne odgovaraju?

7. Učite ih na svom primeru – uvek nosite naočare za Sunce kada ste napolju kako bi to deci postalo svakodnevna navika. U sunčanim danima dobro je naočare dopunite šeširom, kapom ili kačketom koji baca senku na lice, a kožu ne zaboravite da namažete kremom za sunčanje.

Napomena: Pre nego što se odlučite za kupovinu naočara za Sunce detetu, važno je da se konsultujete sa oftamologom i dobijete stručne savete za izbor stakla.

Izvor: Yumama