Padovi su uobičajni kada ste trudni, ali velike su šanse da će sve biti u redu i sa vama i sa vašom bebom. U zavisnosti koliko je pad ozbiljan i gde ste se povredili, sami možete da procenite da li je potrebno da odete kod lekara. 

Sasvim je normalno da brinete o bebi, ali pokušajte da ne razmišljate previše kako ne biste navukli strah. A ako se čini da ne možete da se oslobodite anksioznosti ili zabrinutosti, obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom. Ovo su ključni razlozi zašto ne treba da previše brinete:

Kao prvo, vaš beba je okružena amnionskom tečnošću koja apsorbuje šok, plus nju štite čvrste membrane i vaša trbušna duplja (koja se sastoji od mišića i kostiju). Bio bi potreban težak nesrećni slučaj da bi se prodralo izvan svih tih zaštitnih slojeva.

A ako ste zabrinuti da pad može izazvati pobačaj, malo je verovatno da to može da se desi, mada postoji rizik od abrupcije placente ukoliko dođe do značajne direktne traume vašeg stomaka u drugom ili trećem tromesečju. U prvom slučaju, materica je dobro zaštićena vašom karlicom i čvrsto zaštićena od traume.

trudnica-bol.jpg
Shutterstock Trudnica je povredila rame

Zašto se dešavaju slučajni padovi

Postoji mnogo razloga zašto ste u trudnoći - posebno u treće tromesečje - posebno "smotani":

  • Kao prvo, vaš rastući stomak pomera vaš centar gravitacije napred, što vam otežava da ostanete uspravni, posebno na neravnim površinama kao što je ivičnjak trotoara.
  • Štaviše, što se više približavate porođaju, zglobovi postaju labaviji zbog hormona trudnoće relaksina . Ovaj hormon će na kraju biti dobra stvar za vas, jer omogućava da se zglobovi i vezivno tkivo u vašoj karlici i grliću materice istegnu tokom porođaja – što vam olakšava da izgurate bebu. Ali do tada, vaši labavi zglobovi takođe mogu učiniti da budete nestabilni na nogama (čitajte: nespretni) i veća je verovatnoća da ćete slučajno pasti.
  • I ne zaboravite: verovatno ste i vi iscrpljeni, preokupirani i preopterećeni — sve to bi bilo koga izložilo povećanom riziku da padne.

Kako sprečiti pad tokom trudnoće

Ako preduzmete nekoliko mera predostrožnosti i usvojite nove navike, možda ćete moći da izbegnete pad tokom trudnoće. Evo nekoliko pametnih saveta :

  • Izaberite ravnu obuću - ravne cipele ili patike su sigurniji izbor od cipela ili štikle. Ali pazite na japanke, koje su ravne, ali mogu biti nestabilne za hodanje.
  • Koristite gelendere - čini se očiglednim, ali stvorite naviku da se uvek držite za nešto dok hodate gore-dole stepenicama.
  • Idi polako - nema potrebe za brzim hodanjem ako negde žurite, ipak je sada bezbednost vas i bebe na prvom mestu, pre nego da negde stignete na vreme.
  • Pazite kuda idete -  trotoari su najbolja opcija za hodanje, vodite računa o rupama i ivičnjacima.
  • Nemojte nositi prevelik teret - sve to može još dodatno da vas optereti i učini nesigurnom.
  • Izbegavajte da krećete u šetnju ako se ne osećate dobro, odnosno ako imate mučninu i vrtoglavicu
  • U kući uklonite opasnost od spoticanja - da biste sprečili pad kod kuće, uklonite labave prostirke i tepihe i igračke, knjige i časopise obavezno ne ostavljajte na podu.
Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Kada posetiti svog doktora

Ako osećate nelagodnost ili produženi bol, primetite smanjeno kretanje fetusa ili doživite bilo kakvo vaginalno krvarenje ili kontrakcije, odmah pozovite svog lekara. Posebno je važno da se vidi da li ste doživeli direktan kontakt sa prednjom ili bočnom stranom stomaka. Ako je krvarenje unutar materice, ali ne izlazi iz vagine, ovo može biti prikrivena abrupcija.

U zavisnosti od povrede, vaš lekar može insistirati da se uradi ultrazvuk kako bi potvrdio da je sve uredu. 

Još jednom da ponovimo retki su padovi koji zaista mogu da ugroze vašu bebu i trudnoću, ali to ne znači da ne treba da bude dodatno oprezni i da više vodite računa kada se krećete.

(Yumama)