Prema izboru mnogih roditelja ovo je jedno od najlepših srpskih imena i uglavnom se vezuje za reku Bojanu, međutim da li ste znali da je ovo jedno od retkih ženskih imena koje ima dvojaka značenja sasvim različita i u suprotnosti jedno sa drugim.

Ime Bojana s jedne strane predstavlja "ženu koja je hrabra“; "osobu koja se baš bori i koja je istrajna“; "ženu koja je oličenje snage i nepopustljivosti“; "borca“; "ženu majku i ratnicu“.

Sa druge strane, manje popularno značenje ovog ženskog imena jeste ono koje potiče od glagola „bojati se“, te označava "osobu koja je strašljiva“; "ženu koja je kukavica“; "onu ženu koja olako posustaje“; "osobu koja beži od problema“.

Devojčica, cveće
Shutterstock Devojčica u haljini i sa cvećem u kosi

Nadimci od imena Bojana su relativno retke, ali su najpoznatije među njima – Boka; Boki; Bojka; Bokica; te izvedena imena ženskog roda kao Borjana; Borjanka; Borka; Borislava; Borimirka ili Borika, ili pak muški oblici imena, a kakvi su Bojan; Bojko; Borko; Bogdan; Bokan; Boban ili Boško i Bobi.

Inače reka Bojana se nalazi na granici između Crne Gore i Albanije, te koja je i duga 41 km, a koja pak otiče iz Skadarskog jezera i uliva se u Jadransko more. Ova reka na ušću u Jadransko more, formira rečno ostrvo koje je poznato kao turistička destinacija, Ada Bojana.

(Yumama)