Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DONOSI RADOST, SREĆU I OSTAVLJA SNAŽAN UTISAK NA OKOLINU: Prelepo žensko ime proslavilo je najpoznatije Šekspirovo delo

Autor Sandra Krstanović

Ovo žensko ime simbolizuje najlepše osobine.

 dete-oblačenje.jpg Izvor: Shutterstock

Ime Julijana je grčkog porekla, a koren potiče od reči Ioulianos (latinski - Julianus) i znači "blistav". Poznata rimska patricijska porodica nosila je ovo porodično ime iz koje je potekao i slavni Julije Cezar. Kao što samo značenje kaže, osobe koje nose ovo ime ostavljaju snažan utisak i uvek privlače poglede i pažnju drugih. Osobe sa imenom Julijana su pune samopouzdanja i svesvne svojih vrlina, vrednosti i utiska koji ostavljaju na druge. 

Možda će vas zanimati

Najčešći prevod i značenje imena Julijana je „ona koja je ljupka i mila“, "ona koja je poletna, sjajna i donosi svetlost", a takođe i "ona koja donosi radost i sreću" i "poštena, iskrena i pravična ženska osoba"". Nekada se, posebno na našim prostorima, ime Julijana, kao i skraćeni oblik Julija davalo devojčicama koje su rođene u mesecu julu, a danas to nije slučaj  i sve je ređe davano ime.

Zanimljivosti vezane za ime Julija

Glavna junakinja čuvene Šekspirove tragedije bila je Julija Kapuleti koje je do danas ostala simbol mlade žene koja je beskrajno verovala u ljubav do večnosti.  Julija je još i naziv ostrva vulkanskog porekla koje se nalazi u blizini Sicilije, a u svetu savremenih tehnologija, Julija je i naziv jednog od programskih jezika, složen kompjuterski jezik kreiran za vrlo kompleksna izračunavanja. Poznata nam je i srpska knjeginja Julija Obrenović (devojačko Julija Hunjadi) koja je bila žena srpskog kneza Mihaila Obrenovića.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica