Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTMENE, BELE PUTI I ČISTE DUŠE: Žensko srpsko ime koje bledi kod nas a ceo svet ga voli- nosi divno značenje

Autor Radmila Ilić

Ovo žensko ime zaslužuje da se ponovo vrati među našu decu.

 Devojčica, cveće Izvor: Shutterstock

Žensko ime koje su ranije roditelji često birali za svoje devojčice, a koje je nekako počelo da bledi u vreme modernih, kratkih imena, polako se ponovo vraća na 'scenu'. U pitanju je ime Jasmina, i može se sresti u brojnim zemljama širom sveta, u raznim varijantama.

Poreklo imena Jasmina

Ovo ime vodi poreklo iz persijskog jezika i potiče od imenice 'Yasaman', što je naziv poznatog cveta bele boje i opojnog mirisa. Prema brojnim verovanjima, zbog potrebe roditelja da svojoj deci daju imena nečeg lepog ili unikatnog, ovo ime se proširilo u Evropu preko Španije od imena Jasemin.

Možda će vas zanimati

Značenje imena Jasmina

Kako lično ime Jasmina potiče od imena biljke tj cveta "jasmin", najčešće označava neku žensku osobu koja je "lepa i nežna"; "draga; ljupka; otmena"; "čista i čedna"; "nevina i osećajna"; "žena koja je puna ljubavi i čulnosti"; "osoba koja je umiljata; krhka"; "lepotica"; "žena bele puti i čiste duše"; "osoba izvanredne lepote i blagosti"; "plemenita i požrtvovana"; "mirisna"; "sveža"; "dah proleća"; "milosna i blagonaklona"; "srećna i poštena osoba".

 Mama, ćerka, dete, cveće
Mama i ćerka
Izvor: Shutterstock

Nadimci i izvedenice od imena Jasmina

Najpoznatiji nadimci su: Caca; Jasminka; Caki; Caci; Caka; Caja; Džesi; Džasmin; Jacika; Jacka ili Jasminčica, dok su izmena koja su izvedena od njega: Jasminka; Janka; Jasemina; Jasmin; Jaca; Minka; Mina; Minka; Milinka; Minesa ili Jasemin.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica