Žensko ime koje su ranije roditelji često birali za svoje devojčice, a koje je nekako počelo da bledi u vreme modernih, kratkih imena, polako se ponovo vraća na 'scenu'. U pitanju je ime Jasmina, i može se sresti u brojnim zemljama širom sveta, u raznim varijantama.

Poreklo imena Jasmina

Ovo ime vodi poreklo iz persijskog jezika i potiče od imenice 'Yasaman', što je naziv poznatog cveta bele boje i opojnog mirisa. Prema brojnim verovanjima, zbog potrebe roditelja da svojoj deci daju imena nečeg lepog ili unikatnog, ovo ime se proširilo u Evropu preko Španije od imena Jasemin.

Značenje imena Jasmina

Kako lično ime Jasmina potiče od imena biljke tj cveta "jasmin", najčešće označava neku žensku osobu koja je "lepa i nežna"; "draga; ljupka; otmena"; "čista i čedna"; "nevina i osećajna"; "žena koja je puna ljubavi i čulnosti"; "osoba koja je umiljata; krhka"; "lepotica"; "žena bele puti i čiste duše"; "osoba izvanredne lepote i blagosti"; "plemenita i požrtvovana"; "mirisna"; "sveža"; "dah proleća"; "milosna i blagonaklona"; "srećna i poštena osoba".

Mama, ćerka, dete, cveće
Shutterstock Mama i ćerka

Nadimci i izvedenice od imena Jasmina

Najpoznatiji nadimci su: Caca; Jasminka; Caki; Caci; Caka; Caja; Džesi; Džasmin; Jacika; Jacka ili Jasminčica, dok su izmena koja su izvedena od njega: Jasminka; Janka; Jasemina; Jasmin; Jaca; Minka; Mina; Minka; Milinka; Minesa ili Jasemin.

(Yumama)