Vanmaterične trudnoće mogu biti veoma bolan trenutak u životu para koji želi dete, ali može biti i opasno po život žene. Zbog toga, ma kada da vam se dogodi vanmaterična trudnoća morate prvenstveno misliti o svom zdravlju jer je najbitnije da se javite na vreme ukoliko osetite neke simptome i da sačuvate svoj organizam i reproduktivne organe za sledeće trudnoće.

Prenosimo vam ispovest jedne mame koja je prošla kroz vanmateričnu trudnoću, ali na sreću, iako se dugo borila sa bolovima i čekala na dijagnozu, uspela je da se ostvari u majčinstvu i to više puta.

"Putem testa utvrdila sam trudnoću. Sve je delovalo normalno, organizam se ponašao kao kod svake trudnice, ali na ultrazvuku doktor je ustanovio da embrion nije u materici. Kako su mislili da sam suviše rano došla na pregled, vratili su me kući i rekli da ponovim za 10 dana. U međuvremenu sam prokrvarila braonkastu krv i dobila jake bolove. Postajalo je sve gore, a onda sam počela da se jaljam svaki dan u Urgentni centar", započela je svoju priču ova mama.

Doktori nisu u prvim trenucima shvatali šta se dešava, davali su joj lekove za bolove putem infuzije jer joj je samo to pomagalo i vraćali je kući.

"U međuvremenu, lečili su me od ciste na jajniku, upale jajnika, hormonalnih poremećaja, kamena u bubregu... Primljena sam u bolnicu i šetali su me sa ginekologije na urologiju, sa urologije na interno, pa na ginekologiju... Sve vreme sam krvarila i umirala u groznim bolovima. Onda sam jedan dan pala nasred hodnika ginekologije. Onesvestila sam se od bolova. Tek onda se skupio čitav konzilijum lekara koji je utvrdio da moje stanje 'liči' na vanmateričnu trudnoću. Odvezli su me u salu, uradili laparaskopiju i utvrdili da su u pravu. Odmah su nastavili sa operacijom, odstranili su mi levi jajovod koji je pukao i deo materice koji je zbog tromesečnog doktorskog nemara i pogrešnih dijagnoza, uhvatila infekcija. Operacija je trajala 3 sata, izgubila sam puno krvi ali su me iščupali", ispričala je ova majka koja ni posle svega što je prošla nije odustajala od želje da postane majka.

Operacija, carski rez
Shutterstock Operacija vanmaterične trudnoće

"Tri godine kasnije, samo sa desnim jajnikom i bez ikakve doktorske pomoći ili stimulacije, ostala sam trudna i rodila sina. Posle toga sam želela još dece, ali nisam uspevala da ostanem trudna. Nisam odustajala! Deset godina kasnije, ponovo sam prirodnim putem ostala trudna i rodila blizance", rekla je ova hrabra majka i objasnila šta su joj doktori naveli kao razlog njene vanmaterične trudnoće:

"Rečeno mi je da sam zbog jake upale jajnika imala začepljen levi jajovod i da oplođena jajna ćelija nije mogla da se probije do materice te je zato i nastala vanmaterična trudnoća."

(Yumama)