Ako ste trudni morate posebno paziti na visoke temperature i vrućinu, jer je obavljeno novo istraživanje koje ukazuje da previše toplo vreme može izazvati rani porođaj.

Kanadski istraživači pregledali su evidenciju 219.319 živorođenih u odnosu na temperaturu i otkrili da su letnje vrućine (definisane kao temperature iznad 32 stepena četiri do sedam dana zaredom) povezani s 27 posto većim rizikom od ranijeg porođaja, u poređenju sa umerenim vremenskim uslovima. Znači, trudnice koje su bile izložene ekstremnoj vrućini duže vreme verovatnije su rađale u 37. i 38. nedelji, za razliku od uobičajenih 40 nedelja.

Trudnica, piće
Shutterstock Trudnica pije vodu

"Trudnoća postaje fizički izazovnija dok se približavate terminu", kaže dr Natali Oger. Razmislite o vrućini kao dodatnom stresu na već iscrpljeno telo: "Fizički stresovi - poput topline - imaju veći uticaj na 37. ili 38. nedelju, nego ranije u trudnoći", kaže doktorka.

Iako se 37 nedelja može činiti dovoljno blizu, poslednjih nekoliko nedelja u materici važni su za razvoj tvog deteta. Mozak, pluća i drugi organi još uvek sazrevaju i pripremaju se za život izvan materice.

Želite li "nositi" bebu celi termin? Držite se hladnog što više možeš. Dr Oger savetuje i da pijete puno vode i ostanete u hladovini ili klimatizovanim prostorima.

(Yumama)