Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ONE SU BLAGE, PLEMENITE SANJALICE: Ovo kratko žensko ime mame obožavaju jer ima prelepa značenja

Autor Sandra Krstanović

Popularno je u celom svetu.

 Devojčica, leto, dete Izvor: Shutterstock

Poreklo ličnog ženskog imena Nina je iz starogrčkog jezika, i to je sa sigurnošću i potvrđeno, međutim nedoumica je i danas, da li je ime poteklo od vlastite reči tj. imena Ninos ili Ioannina. Neke novije pretpostavke, navode i činjenicu da postoji velika verovatnoća da ime Nina potiče iz staro-hebrejskog jezika, ali one nisu sasvim adekvatno argumentovane i dokazane.

Možda će vas zanimati

U prevodu sa grčkog jezika, ime Nina ima značenje „blaga“; „milostiva“, žena koja je „milosna“. U prevodu sa takozvanog Kečua jezika (domorodački jezik kojim govore neka plemena iz Južne Amerike), lično ime Nina se prevodi kao „vatra“ ili „žar“, pa je onda takva ženska osoba u vrlo jasnom prevodu „strastvena; srčana; vatrena; slobodna“. Dok u kontekstu slovenskog jezika ime Nina označava sanjalicu, odnosno devojčicu koja se prepušta maštarenjima.

 Devojčica
Devojčica sa osmehom na licu
Izvor: Shutterstock

Ovo prelepo žensko ime prisutno je u više zemalja sveta, a na prostorima Balkana postalo je posebno popularno poslednjih petnaestak godina. U Španiji, primera radi, reč “nina” znači “mala devojčica”, odnosno “ona koju bi trebalo čuvati i štititi”.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica