Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li beba kaki u materici: Šta je to Sindrom aspiracije mekonijuma?

Pojava da beba kaki pre rođenja je moguća. Da li to može izazvati probleme, kako prepoznati simptome i šta je Sindrom aspiracije mekonijuma - izdvajamo sve što bi trebalo da znate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok je u stomaku, beba dobija sve potrebne nutrijente putem placente. iako se višak najčešće izbacuje putem urina, ali se nekada desi da beba kaki pre rođenja. Ovo bi moglo da vas zabrine samo ukoliko beba udahne fekalije, što može dovesti do pneumonije, problema sa plućima i respiratornim bolestima. 

Zašto beba kaki u materici?

Prva bebina stolica (mekonijum)je tamnozelene boje. Ona se sastoji od intestinalnih ćelija, mukusa, amnionske tečnosti, vode.

Većina beba izbacuje mekonijum prvog dana svog života. Ipak, to se nekada može dogoditi i dok je beba unutar materice, gde se mekonijum meša sa amnionskom tečnosti.

Neki faktori mogu povećati rizik da dođe do ove pojave: 

- Ako fetus ima neadekvatnu krv i nivo kiseonika. Problemi sa placentom ili pupčanom vrpcom mogu takođe izazvati ovo.

- Ako pređete termin porođaja

- Tokom dugog i teškog porođaja

- Ako imate visok pritisak, dijabetes ili druge trudničke probleme

- Ukoliko pušite u trudnoći

- Ako beba sporo raste u stomaku

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Koliki često beba kaki u stomaku?

Procenat kod kojih se ovo dogodi je između 12 i 20 posto. Povećava se do 40 posto kod beba koje prođu termin porođaja. Kod prevremeno rođenih beba je ovo veoma retka pojava.

Šta se desi kada beba kaki u materici?

Mekonijum je u stvari jako čist - sastoji se najviše od vode i ne može izazvati nikakve infekcije. Kod najvećeg broja beba ne dođe ni do kakvog problema. Ipak, kod malog broja njih dolazi do Sindroma aspiracije mekonijuma. 

Do ovoga dolazi kada beba udahne u svoja pluća te materije pre, tokom ili neposredno nakon porođaja. To može dovesti do opstrukcije disanja, zapaljenja pluća, problema sa razmenom kiseonika. Tako se povećava rizik od pneumonije, kolapsa pluća i nekih drugih problema novorođenčeta.

Doktori su naučeni da prepoznaju simptome Sindroma aspiracije mekonijuma, te vrlo lako mogu postaviti dijagnozu.

Najčešći simptomi su:

- Amnionska tečnost sa zelenim tragovima mekonijuma (žena to može primetiti i prilikom pucanja vodenjaka, o čemu mora obavestiti lekara) 

- Tragovi mekonijuma na bebi

- Problemi sa disanjem 

- Crvenkasta boja kože zbog smanjene količine kiseonika

- Labavo telo

- Niska ocena na porođaju

- Usporn srčani ritam (Može se primetiti i pre porođaja)

Kako se tretira Sindrom aspiracije mekonijuma?

Pojava mekonijuma u materici ne mora uvek zahtevati tretman, naročito ako je beba zdrava i vesela. Ipak, ako novorođenče ima Sindrom aspiracije mekonijuma, doktori odmah rade sukciju iz bebinih usta, nosa kako bi izvukli kontaminiranu tečnost. 

Ako dođe do ekstremnog slučaja sindroma, rade se dodatne intervencije. Ovo može uključiti dodavanje kiseonika, davanje antibiotika, inhalaciju azot-monoksidom i slično.

Većina beba se oporavi nakon nekoliko dana ili nedelja. Oštećenja na plućima su vrlo retka pojava. Iako neki naučnici govore da postoji rizik od razvijanja astme kasnije u životu, najveći broj beba nema nikakve dugoročne probleme.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica