Tokom trudnoće, telo žene se potpuno menja. Od očekivanih promena u pigmentaciji, hormonskom statusu, otečenim grudima, može doći i do nekih neobjašnjivih, poput nosa koji se sa odmicanjem trudnoće sve više povećava.  

Kod nekih žena se razvijaju buckasti obrazi, porastu stopala, oteknu kapci, a nekada dođe do promene u pigmentaciji, te se ženi promeni boja kose. Telo se na taj način privikava na bebu, te povećava prostor u organizmu. S obzirom na to da su kosti u nosu meke, one vrlo lako menjaju svoj oblik, naročito kada, pod uticajem estrogena i progesterona, dođe do njegovog oticanja.

Zanimljivost o nosu u trudnoćiPrema narodnom verovanju, ukoliko vam nos tokom trudnoće raste zajedno sa stomačićem, to je znak da ćete roditi dečaka.

Zašto nos otiče u trudnoći

Veliki nos u trudnoći je vrlo neobična pojava. Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do oticanja.

- Tokom prvog trimestra, krvni sudovi se šire kako bi mogla da do bebe dođe dovoljna količina krvi. Samim tim se šire i krvni sudovi u sinusima i nazalnim prolazima, te prouzrokuju manje oticanje.

- Tokom poslednjeg trimestra, zadržavanje vode u licu može prouzrokovati veće oticanje nosa.

- Visok pritisak tokom trudnoće takođe može izazvati ovu pojavu.

- Najčešći razlog je, ipak, promena u odnosu hormona u telu. Povećan nivo estrogena povećava dotok krvi u mukoznu membranu, koja se nalazi ispod nosa. Povećan protok krvi dovodi do širenja mišića nosa.

Kada će se nos vratiti na svoju normalnu veličinu?

S obzirom na to da povećanje nosa nastaje zbog promena u hormonskom balansu, promene su samo privremene. Nakon porođaja, hormoni se polako vraćaju u normalu, pa će se i sve promene nastale iz tog razloga vratiti nakon nekih mesec dana.

Kako sprečiti oticanje nosa tokom trudnoće

Iako je oticanje nosa sasvim normalna pojava u trudnoći, postoje načini da ga umanjite. Smanjenjem unosa soli smanjićete zadržavanje vode i visok krvni pritisak. Unos vode sprečava njeno zadržavanje, što samim tim smanjuje i otok. Merama predostrožnosti koje predloži vaš lekar možete sprečiti ovu pojavu.